Тхір зупинив роботу Великого адронного колайдера

У ЦЕРНі відімкнули від живлення Великий адронний колайдер (ВАК) після короткого замикання, спричиненого тхором.

Колайдер саме був у роботі, коли сталася “серйозна електрична пертурбація”. Як повідомили пізніше у ЦЕРНі, тхір проліз до трансформатора високої напруги, що призвело до короткого замикання у живленні колайдера.

Речник ЦЕРНу Арно Марсольє повідомив ВВС, що тварина не потрапила до самих тунелів колайдера – лише до ділянки із електрообладнанням.

За його словами, нещасному створінню не вдалося пережити зіткнення із трансформатором.

У ЦЕРНі також додали, що на усунення несправностей, спричинених інцидентом, знадобиться кілька днів.

Водночас пан Марсольє зазначив, що хоч, на щастя, тварини не часто шкодять обладнанню колайдера, цей випадок не надто здивував науковців, адже прискорювач елементарних частинок розташований у сільській місцевості під Женевою.

У 2009 році колайдер вимушено відімкнули через, як підозрювали, птаха, хоч жодних його слідів в установці в результаті так і не знайшли.

Такі “невеличкі інциденти” є частиною загальної роботи ВАК, і експерти уже звикли лагодити незначні несправності, запевнив пан Марсольє.

У офіційному повідомленні ЦЕРНу зазначили, що тхір спричинив пошкодження з’єднань у трансформаторі. “Не найкращий тиждень для ВАК!” – додали у ЦЕРНі.

2012 року за допомогою Великого адронного колайдера був відкритий бозон Хіґза – частинки, яка може пояснити, чому матерія має масу.

У 2013 році колайдер закривали на ремонт і модернізацію. Він знову почав роботу навесні 2015 року.

На думку вчених, за допомогою колайдера в найближчому майбутньому вони зможуть наблизитися до розгадки існування “темної матерії”.

What’s wrong with the BBC? This entry passed through the Full-Text RSS service – if this is your content and you’re reading it on someone else’s site, please read the FAQ at fivefilters.org/content-only/faq.php#publishers.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *