До Скандинавії на авто: більше вражень за менші гроші

Про автора:

Яна Грибовська – журналіст і перекладач, магістр культурології “Києво-Могилянської Академії”.

Мандрівник і фотограф за покликанням, яка відвідала більше 30 країн, у цьому блозі розповідає про свій досвід планування поїздок і найяскравіші враження від них.

Скандинавські країни мають найвищий рівень життя в Європі, та водночас є найдорожчими для туристів. Саме тому фраза “бюджетний відпочинок у Норвегії”, на перший погляд, може видатись оксюмороном.

Багато хто з тих, хто може собі дозволити відпочинок за кордоном, наперед відмовляється розглядати можливість поїздки до Норвегії саме через її статус “найдорожчої країни Європи”. Але чи справді все так безальтернативно?

Плануючи поїздку до Норвегії, справді треба враховувати, що ціни порівняно з іншими країнами ЄС там вищі на все – починаючи від житла і закінчуючи їжею.

Втім, це зовсім не означає, що витрати на відпочинок у цій країні не можна зменшити, і часом – дуже суттєво, водночас отримавши море вражень і бажання повертатися туди знов і знов.

Автомобіль – не розкіш, а засіб пересування

Враховуючи розміри і географію Норвегії, для того, щоби побачити хоча би кілька найяскравіших місць цієї країни, необхідно активно пересуватися і долати великі відстані.

Для самостійних мандрівників, які мають водійське посвідчення, автомобіль – оптимальний варіант пересування. Їзда норвезькими дорогами – це не просто переміщення з пункту “А” до пункту “Б”, а постійне естетичне задоволення – такої концентрації природної краси навколо мені не доводилось бачити в жодній іншій європейській країні.

І коли вам захочеться зупинитися он біля того водоспаду, зробити фотографії ось цього смарагдового озера чи пообідати із краєвидом ось на цей фіорд – ви оціните свободу, яку дає автомобіль порівняно з організованими туристичними групами. А якщо подорожуєте групою з трьох-чотирьох людей, цей варіант буде оптимальним і з фінансової точки зору.

Якщо ви маєте досить часу і власний автомобіль, до Скандинавії можна вирушити прямо з України. Але слід зважати на те, що такий маршрут потребуватиме щонайменше 18-20 днів.

Якщо ж у вас не так багато часу, є ще один варіант – подорож літаком до однієї зі Скандинавських країн і оренда машини на місці.

У цьому разі доцільно буде порівняти вартість квитків і

вартість оренди, наприклад у Осло, Копенгагені та Стокгольмі, і обрати для себе найкращий варіант.

Плануйте заздалегідь

Завчасне планування – золоте правило самостійних бюджетних поїздок – особливо актуальне для Норвегії, враховуючи рівень тамтешніх цін.

Найбільш оптимальні за співвідношенням ціна-якість варіанти житла розкуповують найшвидше, тому чим раніше ви почнете його бронювати, тим більший вибір зручніших і дешевших варіантів матимете.

Окрім того, саме планування самостійної поїздки такого масштабу і підготовка до неї також потребують чимало часу.

Найкращий час для поїздки до Скандинавії – це літо. З осені до весни в багато місць ви просто не зможете потрапити – окремі дороги на зиму просто закривають через снігопади. Втім, сніг на гірських дорогах можна побачити навіть у червні – в той самий час, коли у південних містах люди можуть купатися і засмагати.

Тож якщо ви хочете отримати максимум від поїздки, в яку так чи інакше доведеться вкладати чималі кошти, починайте планувати подорож уже весною, а то й раніше.

Шукайте альтернативи готелям

Якщо ви вирішили їхати до Скандинавії на авто, забудьте про готелі – і

познайомтеся з кемпінгами. Саме вони є найпоширенішим туристичним житлом у Норвегії.

Напевно, у багатьох слово кемпінг асоціюється передусім із наметами та “диким” туризмом. У Норвегії це не зовсім так.

У багатьох кемпінгах є будиночки зі світлом, опаленням і невеличкою кухнею – а деякі мають і власний санвузол.

Під час подорожі ми постійно жили саме в таких будиночках, де мали всі зручності – і платили за це набагато менше, аніж коштував би найпростіший номер у готелі.

Якщо ж вас не лякають ночівлі у наметах, ви зможете максимально наблизитись до “бюджетної Норвегії” – такий вид проживання в кемпінгах дозволить зекономити суттєву суму.

Забудьте про ресторани

Харчуватися у норвезьких ресторанах і кафе – не просто дорого, а дуже дорого. І не дуже виправдано – особливо враховуючи, що у них є чудова альтернатива.

На узбіччях норвезьких доріг – багато спеціально облаштованих місць для пікніку: про них вас повідомлять дорожні знаки з ялинками та столиками. Там ви знайдете дерев’яні столи з лавками, смітники і туалети (які є безкоштовними і в яких навіть на віддаленій сільській дорозі буде вода, мило і туалетний папір).

Тому в Норвегії є сенс просто забути про ресторани і кафе та купувати їжу в магазині. У кемпінгу ви завжди матимете можливість приготувати собі гарячий сніданок чи вечерю, а вдень поїсти на свіжому повітрі – особливо враховуючи, що багато таких місць для пікніку розташовані в дуже мальовничих місцях, яким позаздрять тераси найвишуканіших готелів.

Звісно, ціни в магазинах також вищі за середньоєвропейські, але до цього просто треба бути морально готовим – і компенсувати це червоною рибою, яка в Норвегії, коштує дешевше за курятину.

Пам’ятайте про платні дороги

У Норвегії є

платні дороги – про це варто пам’ятати, плануючи автомобільну подорож. Втім, система оплати максимально комфортна для туристів і не потребує зайвих зусиль.

Плата за користування дорогами стягується автоматично – система фотографує ваш номерний знак. Вам не потрібно зупинятися і проводити жодних оплат на місці – натомість ви маєте

два варіанти. Перший –

зареєструвати банківську карту на відповідному сайті, після чого гроші за проїхані вами платні ділянки дороги стягуватимуться з неї автоматично.

Другий варіант ще простіший – вам взагалі не треба нічого робити. Ви просто проїжджаєте по смузі з позначкою AutoPASS і чекаєте, доки рахунок за дороги прийде вам поштою.

Якщо ви подорожуєте орендованою машиною, бажано попередньо

зареєструвати її в системі – таким чином рахунок прийде особисто вам, а не компанії, де ви орендували авто, і ви уникнете додаткових зборів за його пересилання на вашу адресу.

Звикайте до поромів

Подорожуючи Норвегією автомобілем, ви не зможете уникнути поромів – втім, цього і не варто робити. Пороми тут є свого роду громадським транспортом, адже в деякі місця можна потрапити виключно ними.

Тому, плануючи маршрут,

поцікавтеся, якими поромами вам доведеться користуватися і скільки це коштуватиме. Купувати квитки чи бронювати місця заздалегідь не потрібно – як правило, на основних маршрутах пороми ходять часто, а сплатити за проїзд можна на місці.

З одного боку, пороми є однією зі статей витрат, та з іншого, завдяки ним ви отримаєте новий досвід і зможете помилуватися красою фіордів з води, не витрачаючи значно більші гроші на спеціальні круїзи.

Про те, куди саме варто поїхати і що подивитись у Норвегії, читайте у продовженні цього блогу незабаром на ВВС Україна.

What’s wrong with the BBC? This entry passed through the Full-Text RSS service – if this is your content and you’re reading it on someone else’s site, please read the FAQ at fivefilters.org/content-only/faq.php#publishers.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *