Король Іспанії розпустив парламент і призначив нові вибори

Король Іспанії Феліпе VI підписав указ про розпуск парламенту і проведення нових виборів 26 червня, оскільки обрані у грудні депутати не змогли дійти згоди щодо кандидатури нового прем’єр-міністра.

Король, якого конституція наділяє формальним обов’язком пропонувати кандидатуру прем’єр-міністра, а також скликати і розпускати парламент, підписав відповідний документ у присутності спікера парламенту Пачі Лопеса, після того як опівночі 2 травня закінчився термін для призначення нового уряду.

“Давайте будемо сподіватися, що ми усі засвоїли цей урок, і що наступний парламент досягне угоди (Щодо уряду. – Ред.) якнайшвидше”, – заявив пан Лопес на прес-конференції.

Іспанії досі жодного разу не доводилося проводити повторні вибори.

Загальні вибори у грудні 2015 року призвели до закінчення епохи двопартійної системи в країні – до цього соціалісти і колишня правляча Народна партія по черзі керували Іспанією впродовж понад 30 років.

Консервативна Народна партія Маріано Рахоя перемогла на загальних виборах, однак не втримала більшості місць у парламенті і була змушена формувати коаліцію.

Зараз у парламенті представлені також партія “Подемос”, яка виступає проти заходів жорсткої економії, і центристська партія “Громадяни”.

Пан Рахой, який був прем’єр-міністром до виборів, очолював тимчасовий уряд. Він відмовився від пропозиції короля сформувати уряд, оскільки шанси на його схвалення іншим парламентом були мінімальними.

What’s wrong with the BBC? This entry passed through the Full-Text RSS service – if this is your content and you’re reading it on someone else’s site, please read the FAQ at fivefilters.org/content-only/faq.php#publishers.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *