Базу “панамських документів” опублікували в інтернеті

Масштаб скандалу навколо “панамських документів” зростає – в інтернеті опублікували гігантську базу даних, яка стосується понад 200 тисяч офшорних рахунків.

Доступ до цієї бази був відкритий у понеділок о 18:00 за Гринвічем (21:00 за Києвом).

Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ), який опублікував ці документи, стверджує, що з них можна зрозуміти, яким чином деякі багаті і впливові люди використовували офшорні компанії для ухилення від податків і обходу санкцій.

Документи належали панамської юридичній фірмі Mossack Fonseca і були отримані через джерело, відоме під псевдонімом “Джон Доу” (John Doe – в англійській мові зазвичай так називають якусь невизначену людину). Mossack Fonseca заперечує вчинення будь-якого правопорушення.

Минулого тижня компанія спробувала заборонити публікацію бази даних, випустивши так зване розпорядження про припинення протиправних дій, але Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів заявив, що все одно оприлюднить їх.

За допомогою цих документів вдалося відстежити приховані активи сотень політиків, чиновників, колишніх і чинних голів держав, знаменитостей і зірок спорту.

У документах перераховані понад 200 тисяч підставних фірм, фондів і трастових компаній, зареєстрованих у понад 20 офшорних зонах по всьому світу.

Обрана і обмежена інформація

“Панамські документи” привернули увагу, зокрема, до справ британського прем’єр-міністра Девіда Кемерона, президента Росії Володимира Путіна, українського президента Петра Порошенка, президента Аргентини Маурісіо Макрі, футбольної зірки Ліонеля Мессі, гонконгського актора і режисера Джеккі Чана й іспанського режисера Педро Альмодовара.

На хвилі скандалу пішов у відставку прем’єр-міністр Ісландії Сігмюндюр Давид Гюннлейгссон.

Фірма Mossack Fonseca заявляє, що відносно неї ніхто жодних звинувачень у будь-яких правопорушеннях не висував. Компанія вважає, що стала жертвою хакерів.

Офшорні компанії не є протизаконними, але найчастіше їхня функція полягає в тому, щоб приховувати джерело грошей і їхнього власника, а також уникати податків.

Німецька газета Sueddeutsche Zeitung понад рік тому отримала від “Джона Доу” близько 2,6 терабайта інформації – 11,5 млн документів.

Газета надала ICIJ доступ до цих файлів. За допомогою цієї організації в обробці даних взяли участь тисячі журналістів, в тому числі з ВВС. Результати їхньої роботи були опубліковані в квітні.

ICIJ стверджує, що зроблена у понеділок публікація не є безладним звалищем документів, як це робили Wikileaks.

“У базі даних не буде конкретних номерів рахунків і грошових переказів, електронних листів та іншої кореспонденції, номерів паспортів і телефонів. У громадських інтересах публікується обрана і обмежена інформація”, – заявив ICIJ.

Let’s block ads! (Why?)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *