Вибори в Австрії: новим президентом може стати ультраправий

У Європейському Союзі може з’явитися перший праворадикальний президент, якщо Норберт Гофер переможе у другому, вирішальному турі на виборах в Австрії.

Представник Партії Свободи зійшовся в двобої з незалежним кандидатом Александером Ван дер Белленом, якого підтримують “зелені”.

У першому турі пан Гофер набрав найбільше голосів – 35%, а пан Ван дер Беллен отримав 21%.

На тлі мігрантської кризи вперше після Другої світової війни обидва кандидати від центристських партій вибули з перегонів після першого раунду.

Минулого року про притулок в Австрії попросили 90 тисяч людей, що дорівнює близько 1% населення країни. Партія Свободи побудувала свою виборчу кампанію на заявах проти міграції.

Хоча посада президента значною мірою церемоніальна, він має право розпускати уряд.

Попередні результати виборів стануть відомі у неділю ввечері, однак остаточно переможця мають оголосити у понеділок. Це пов’язано з тим, що значна частина австрійців голосують через пошту листами.

“Боротьба в багнюці”

У п’ятницю, під час свого останнього передвиборного мітингу, 45-річний пан Гофер ще раз різко наголосив на своїй позиції, що мігранти мають інтегруватися в австрійське суспільство.

“Ми тепло вітаємо тих людей, які які поважають і люблять Австрію і які знайшли тут свій новий дім, – сказав він під оплески слухачів. – Але слід сказати, що ті, хто не цінують нашу країну, хто воює за Ісламську державу, або ті, хто ґвалтує жінок, таким людям я кажу: “Це не ваша батьківщина. Вам не місце в Австрії”.

Президенти Європейської комісії і Європейського парламенту Жан-Клод Юнкер і Мартін Шульц висловили занепокоєння тим, що пан Гофер може виграти.

Його суперник, професор Ван дер Беллен, застерігає австрійців від перемоги правих сил.

“Як ви знаєте, мені 72 роки, і я на собі пережив, як Австрія після Другої світової війни піднімалася з руїн, спричинених безумством націоналізму”, – сказав він журналістам.

Минулого тижня кандидати провели люті теледебати, які коментатори описали як “політична боротьба в багнюці”.

Чинний президент Гайнц Фішер не може брати участі у виборах, бо вже був на посаді два терміни поспіль.

Let’s block ads! (Why?)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *