Кримський злом або «Сироватка правди» для Аксьонова

Після того, як Крим повністю перейшов під контроль російських спецслужб, місцевий інформаційний простір став закритим. Проте події останніх днів показали, що навіть ця неприступна стіна має вразливі місця. Днями українським хакерам із кіберальянсу анонімних груп FalconsFlame і Trinity вдалось зламати кілька кримських пропагандистських сайтів.

«Сюрприз», який українські хакери зробили російській владі Криму, припав на 72 річницю депортації кримських татар – день, коли чиновники показово демонстрували свою турботу про корінний народ, багато представників якого вже більше року ув'язнені у кримських СІЗО за політичними звинуваченнями.

«Вибачення» і «радість» російського прем'єра Криму

18 травня на сайті Міністерства промислової політики підконтрольного Росії уряду Криму з'явилась заява від імені контрольованого Кремлем прем'єра Сергія Аксьонова у зв'язку з 72-ю річницею депортації кримських татар. У ньому він висловлює радість із приводу перемоги Джамали на Євробаченні і вибачається перед кримськотатарським народом за політику щодо нього.

«На жаль, після самовизначення жителів Криму і входження до складу Росії кримські татари знову зазнали переслідувань… На півострові отримали розвиток негативні процеси. За окремі факти некоректного поводження наших силовиків я щиро вибачаюсь. Повірте, не всі рішення в цьому питанні походять від мене і від уряду Криму», – ідеться в заяві.

У тексті від імені Сергія Аксьонова також міститься занепокоєння з приводу того, що 2017 року з Криму можуть бути депортовані і росіяни.

Текст повідомлення видалили з урядового сайту вже після того, як про нього повідомили українські ЗМІ.

Пізніше з'ясувалось, що інформаційну «диверсію» здійснили українські хакери з кіберальянсу анонімних груп FalconsFlame і Trinity за сприяння активістів спільноти «КіберХунта», які самі повідомили про свою спецоперацію #OpMay9 інтернет-сайту InformNapalm і навіть присвятили їй відео.

«У результаті цієї операції ставленик окупаційних російських сил, призначений на посаду так званого «Голови Ради міністрів Республіки Крим» Сергій Аксьонов отримав «сироватку правди» і зробив низку заяв на офіційних сайтах російської окупаційної влади Криму», – пише InformNapalm.

У підконтрольному Росії уряді Криму відмовились коментувати цей факт, що, на думку кіберактивістів, свідчить про іміджеві втрати, завдані тим, хто де-факто контролює півострів. Оскільки ця «диверсія» наочно продемонструвала, що, незважаючи на всі легенди про необмежені можливості російської влади, їхні офіційні сайти в Криму уразливі перед зовнішніми загрозами.

Кримські журналісти навіть не заміслювалісь над сенсом і контекстом послання. Зламавши один ресурс, ми отримали хвилю поширення нашого меседжу на десятки інших сайтів​

Хакери розповіли Крим.Реалії, що злом урядового сайту Мінпромполітики вони готували впродовж трьох днів.

«Сайти сегмента gov.ru обслуговує Служба спеціального зв'язку та інформації Федеральної служби охорони Російської Федерації (Спецзв'язок ФСО Росії) – це структурний підрозділ, який забезпечує урядовий зв'язок. Для підготовки злому нам знадобилось три дні, тому що це офіційний ресурс вищого урядового рівня. Ми хотіли продемонструвати, що можемо обійти і урядовий захист РФ. Цікаво, що низка російських сайтів передруковували звернення Кремлівського ставленика Сергія Аксьонова, яке ми підсунули на офіційний ресурс міністерства. При цьому кримські журналісти навіть не замислювались над сенсом і контекстом послання. Зламавши один ресурс, ми отримали хвилю поширення нашого меседжу на десятки інших сайтів», – кажуть вони.

«Лицарі кіберпростору»

Як стало відомо Крим.Реалії, до кіберальянсу анонімних груп FalconsFlame і Trinity входить група добровольців – українських IT-спеціалістів, які працюють у різних компаніях. Кіберакції щодо сепаратистських сайтів для них – прояв громадянської позиції незгоди з російською анексією Криму та військовою агресією Росії в Донецькій і Луганській областях.

Групи FalconsFlame і Trinity відомі своїми численними інформаційними «диверсіями» щодо сепаратистських і пропагандистських сайтів, що діють в окупованих регіонах Донбасу, а також інтернет-ресурсів, які використовують для своїх операцій проросійських бойовиків.

Останню акцію українські хакери присвятили Дню Перемоги. В рамках операції #OpMay9 вони зламали з десяток сайтів, контрольованих «ДНР» (організації, визнаної в Україні терористичною), і російських сайтів агресивної антиукраїнської пропаганди, ресурсів російських приватних військових компаній, що діють за завданнями російських спецслужб в Україні та Сирії.

Хакери оприлюднили інформацію, яка підтверджує присутність російських військових на Донбасі і відомості про них, поставки російського озброєння через український кордон і підготовку в Ростовській області Росії бойовиків для участі в бойових діях на території України. Раніше вони ж знищили сайт Anna News, який служив майданчиком для агресивної російської пропаганди проти України. 

«Війна ведеться не лише на полях битв, вона палає також у серцях, умах і душах людей, і наша мета – пробудити тих, хто перебуває у летаргічному сні під чарами пропаганди агресора, тому ми стали на шлях «лицарів кіберпростору», як нас називають друзі з міжнародного волонтерського співтовариства InformNapalm», – пояснили Крим.Реалії хакери FalconsFlame.

Поза Кримінальним кодексом

У Кримінальному кодексі України передбачена відповідальність за незаконне втручання в роботу електронно-обчислювальних машин, систем і комп'ютерних мереж. Стаття 361 КК України передбачає за це покарання у вигляді штрафу, виправних робіт або обмеження волі до двох років. Повторні дії, вчинені групою осіб за змовою, тягнуть за собою обмеження чи позбавлення волі до п'яти років.

У той самий час, юристи відзначають, що дії українських хакерів неможливо трактувати за цією статтею. «Злочином вважаються будь-які дії, які тягнуть за собою заподіяння шкоди інтересам громадян або державі. З огляду на те, що зломи сайтів сепаратистів не завдають жодної шкоди добропорядним громадянам та інтересам України, такі діяння злочином вважатись не можуть», – пояснює юрист Незалежної медіа-профспілки України Олександр Тарасов.

FalconsFlame і Trinity – не єдині українські хакери, які ведуть віртуальний фронт боротьби з російською агресією. Відомими в країні також є Українські Кібер Війська на чолі з київським програмістом Євгеном Докукіним. Здобуту ними інформацію іноді використовують українські військові.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *