Вибори в Австрії: кандидати ідуть ніздря в ніздрю

Незалежний і крайньо-правий кандидат на президентських виборах в Австрії показують дуже близькі результати.

За офіційними даними, опублікованими на сайті міністерства внутрішніх справ, Норберт Гофер із правої Партії Свободи випереджає Александра ван дер Беллена на 3,8%.

Але іще не враховані бюлетені, надіслані поштою. Таким чином, остаточний результат буде відомий не раніше від понеділка.

Міністр внутрішніх справ заявив, що очікує на близько 750 тисяч бюлетенів, надісланих поштою, що складає близько 12% виборців, передає Reuters.

Два екзит-поли показали невелику перевагу крайньо-правого кандидата Гофера, але вона перебуває в рамках статистичної похибки.

Вибори пройшли у країні в неділю.

Якщо пан Гофер переможе, він стане першим крайньо-правим главою держави в Євросоюзі. У першому турі виборів він переміг із солідним відривом.

У другий тур виборів в країні уперше від часів Другої світової не змогли вийти кандидати від двох головних центристських партій.

Одним із ключових питань виборчої кампанії була міграційна криза.

Минулого року 90 тисяч людей попросили про притулок в Австрії – це близько 1% населення країни. Партія Свободи Гофера побудувала виборчу кампанію на заявах проти міграції.

Хоча посада президента значною мірою церемоніальна, він має право розпускати уряд.

Попередні результати виборів стануть відомі у неділю ввечері, але остаточно переможця мають оголосити у понеділок. Це пов’язано з тим, що значна частина австрійців голосують через пошту листами.

“Боротьба в багнюці”

У п’ятницю, під час свого останнього передвиборного мітингу, 45-річний пан Гофер ще раз різко наголосив на своїй позиції, що мігранти мають інтегруватися в австрійське суспільство.

“Ми тепло вітаємо тих людей, які які поважають і люблять Австрію і які знайшли тут свій новий дім, – сказав він під оплески слухачів. – Але слід сказати, що ті, хто не цінують нашу країну, хто воює за Ісламську державу, або ті, хто ґвалтує жінок, таким людям я кажу: “Це не ваша батьківщина. Вам не місце в Австрії”.

Президенти Єврокомісії і Європарламенту Жан-Клод Юнкер і Мартін Шульц висловили занепокоєння тим, що пан Гофер може виграти.

Його суперник, професор Ван дер Беллен, застерігає австрійців від перемоги правих сил.

“Як ви знаєте, мені 72 роки, і я на собі пережив, як Австрія після Другої світової війни піднімалася з руїн, спричинених безумством націоналізму”, – сказав він журналістам.

Минулого тижня кандидати провели емоційні теледебати, які коментатори описали як “політичну боротьбу в багнюці”.

Чинний президент Гайнц Фішер не може брати участі у виборах, бо вже був на посаді два терміни поспіль.

Let’s block ads! (Why?)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *