Вхід лише для чоловіків? Куди не пускають жінок

Гольф-клуб Мюрфілд позбавили права приймати в себе Відкритий чемпіонат Великої Британії з гольфу, відколи його члени проголосували за те, щоб і далі зберігати статус

“тільки для чоловіків”.

Хоча 64% виборців віддали голоси за те, щоби відкрити свій клуб для жінок, до прийняття відповідного рішення не вистачило 3%.

У 2013 р., коли у цьому клубі востаннє проходив Відкритий чемпіонат, перший міністр Шотландії відмовився його відвідати. Нині ж перший міністр Нікола Стерджен заявила, що такій позиції “немає виправдання”.

Та навіть зараз, у 2016 році, це не єдина організація, що відмовляє жінкам у членстві.

Один удар – і в лунку

Упродовж кількасот років майже усі гольф-клуби були чоловічими – а деякі так і лишаються.

Зокрема, це стосується клубу в м.Трун, що також приймає Відкритий чемпіонат. Утім, у місті є ще жіночий гольф-клуб, який користується тією ж трасою, а крім того, до кінця цього року ситуація може змінитися.

“Роял Сент-Джордж” у Кенті – улюблений клуб Джеймса Бонда у романах Яна Флемінга –відкрив

свої лави для жінок лише минулого року.

Панове, пильнуйте час!

До речі, про найвідомішого таємного агента Британії – коли він не бився з негідниками на полі для гольфу, його часто можна було знайти у плюшевих залах джентльмен-клубу.

Як очевидно з назви, жінок у такі клуби зазвичай не допускали – хіба для того, щоби підносити чоловікам горілку з мартіні.

Нині більшість клубів змінили правила; але члени ексклюзивного лондонського Ґаррік-клубу минулого року проголосували за збереження заборони доступу для жінок, чим сприсинили обурення критиків.

Як заявив журналістам один із членів цього клубу, одностатевість сприяє “товариськості та іронічності у спілкуванні”. У Лондоні є й інші клуби, що досі не приймають жінок.

“Чоловічі” гори

Жінкам закритий доступ на грецьку гору Афон – з релігійних міркувань. На Афоні це правило поширюється навіть на самиць тварин.

За легендою, тут колись зазнала корабельної аварії Діва Марія – і вже 1000 років монахи бережуть цю територію від інших жінок, щоби думати лише про Божу Матір.

Так само закритий для жінок і буддистський храм на горі Оміне у Японії.

А індуїстська святиня Шані Шингнапур відкрила двері для жінок лише цього року, причому один 94-річний служитель передрік, що це принесе недобру долю.

Право на більярд

Власників робітничого клубу в м. Галл змусили вибачитись перед Донною Андерсон, якій заборонили грати там у більярд.

Жінці повідомили, що за правилами клубу користуватися його киями та шарами можуть лише чоловіки. Утім, після негативного розголосу власники змінили свою думку.

Що каже закон?

Закон про рівні права 2010 р. забороняє дискримінацію будь-яких осіб через їхню стать, як і через інші фактори, зокрема расу, фізичну неповносправність та вік.

Але асоціації та приватні клуби мають право надавати членство лише тим, хто відповідає певним ключовим критеріям. Саме тому Мюрфілд може лишатися винятково чоловічим клубом, а Жіночий клуб Лондонського університету – винятково жіночим.

Let’s block ads! (Why?)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *