Як подолати націоналістичні настрої в Європі?

Що означають результати президентських перегонів в Австрії, що пропонує МВФ Греції та скільки нерелігійних людей у Англії та Уельсі? Про це та інше – в огляді іноземних ЗМІ.

“Випустили джина з пляшки”

Перемога екс-лідера “зелених” Олександра Ван дер Беллена на президентських виборах в Австрії не зможе стримати правий екстремізм, який вже почав підніматися на фоні посилення націоналістичних настроїв у Європі, пише Independent.

Це пов’язано з тим, що Ван дер Беллен переміг із незначним відривом від кандидата від ультраправої Партії свободи Норберта Гофера.

“Його (Гофера. – Ред.) поразка в Австрії не зупинить його, оскільки джина з націоналістичної пляшки вже випустили, і не лише в Європі, але й по всьому світі”, – пише видання.

Сьогодні для світової геополітики характерною є “неочікувана винятковість” сильних чоловіків у політиці, які “вихваляються своїм мачизмом на міжнародній арені” та відкидають ідею глобалізації на користь теорії нативізму – переваги громадян, що народилися у тій чи іншій країні, над іммігрантами, вважає газета.

Як приклад Independent наводить кандидата на посаду президента США Дональда Трампа і лідера Партії незалежності Сполученого Королівства Найджела Фараджа.

“Подолати ідеологію нативізму буде важко”, – вважає видання.

Єдиним виходом із ситуації є розв’язання міграційної кризи в Європі, стримання потоку біженців із Близького Сходу та побудова “відкритого, толерантного” суспільства, підсумовує видання.

Послабити тягар

МВФ закликає країни-члени єврозони послабити борговий тягар для Греції. Про це йдеться у звіті організації, повідомляє Daily Telegraph.

Згідно з документом, додаткові фінансові обмеження стануть “приголомшливими” для Афін, а поставлених цілей буде важко досягти. На думку МВФ, послаблення тягаря є “критичним” для Греції.

Зокрема, фонд закликав кредиторів запровадити мораторій на виплати за боргом до 2040 року. Наразі проти цього виступає один із ключових кредиторів – Німеччина.

Як повідомляє Financial Times, “тривале протистояння” має вирішитися у вівторок під час переговорів між кредиторами.

За даними видання, МВФ “наполягатиме на своєму” і не послабить своєї позиції. Деякі експерти вже охрестили звіт МВФ “провокативним” і зазначили, що фонд “вказує європейцям, як поводитися з власними боргами”.

Нерелігійних побільшало

Кількість нерелігійних людей у деяких регіонах Британії стрімко зросла за останні три роки. Про це свідчать результати останніх досліджень у галузі соціальної поведінки британців, повідомляє Guardian.

Так, у 2014 році майже 49% жителів Англії та Уельсу сказали, що перебувають поза релігією. У 2011 році цей показник становив близько 25%.

Близько 44% назвали себе християнами – англіканцями, католиками та вірянами інших конфесій.

Газета зазначає, що така тенденція свідчить про послаблення впливу католицької та англіканської церков.

Водночас, деякі священнослужителі налаштовані менш скептично.

“Зростання кількості тих, хто не вважає себе сповідувачем жодної з релігій, радше свідчить про зростання розмаїття у суспільстві, ніж про посилення секуляризму чи гуманізму”, – цитує видання речника Англіканської церкви.

Священнослужитель зазначив, що у глобальному контексті кількість людей, що сповідує релігію, зростає, а християнство залишається провідною світовою релігією, підсумовує видання.

Альтернатива класичному бургеру

Класичному бургеру знайшли альтернативу, що не містить м’яса, повідомляє International New York Times.

Фахівці однієї з американських продовольчих компаній розробили рослинний замінник, який виглядає так само і має той самий запах і смак, що і звичайна котлета в бургері.

За їхніми словами, важче за все було досягти кольору, ідентичного кольору м’яса.

Новий продукт міститиме лише натуральні продукти і не матиме жодних консервантів.

За словами аналітика в галузі харчових технологій Калеба Браянта, сьогодні зростає кількість молодих людей, які надають перевагу їжі рослинного походження.

Відтак, збільшується кількість компаній, що виробляють рослинні замінники тваринних протеїнів, поступово збільшується, зазначає видання. Зокрема, йдеться про такі альтернативи традиційним продуктам, як горіхове молоко та вегетаріанські спреди без яєць.

Бургер для вегетаріанців має з’явитися на полицях американських супермаркетів вже наступного понеділка, обіцяють представники компанії-виробника.

Тетяна Кирилюк, Служба моніторингу ВВС

Let’s block ads! (Why?)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *