27 травня в Донецькій обласній державній адміністрації проведена відкрита …

27 травня в Донецькій обласній державній адміністрації проведена відкрита церемонія підписання угоди щодо спільного фінансування між ПРООН/ООН жінки та Європейським Союзом загальним бюджетом 10 мільйонів євро. ЄС долучилася до проекту «Відновлення врядування та примирення в охоплених конфліктом громадах України», який є частиною Програми ПРООН з відновлення та розбудови миру.
Специфіка Луганської області в тому, що з початку збройного конфлікту на Луганщині на підконтрольну її територію переїхало багато жінок з дітьми. Саме вони складають значну частину внутрішньо переміщених осіб. При відсутності чоловіків, які залишилися на непідконтрольною території, виконуючи ролі як глави сім’ї, так і матері, жінки живуть в емоційній напрузі і потребують додаткових можливостей для змістовного дозвілля та саморозвитку. До конфлікту діяв Луганський обласний центр роботи з жінками, який займався реалізацією на регіональному рівні державної політики забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Через вакуум, який сформувався в результаті відсутності установи подібного спрямування в області, необхідно відновлення роботи установи, однак, вирішення питання ускладнюється відсутністю оптимального приміщення.
З метою руйнування стереотипів, що існують в суспільстві в сфері гендерних відносин, а також інформування населення з проблематики гендерної рівності, формування гендерної чутливості на постійній основі проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота. Так, облдержадміністрація і, зокрема, Департамент соціального захисту населення ОДА, з 2015 беруть участь в засіданнях саб-кластера Фонду народонаселення ООН в Україні з питань протидії гендерно зумовленого насильства. У листопаді 2015 року в облдержадміністрації за участю представників Мінсоцполітики України презентовано проект «Протидія гендерно зумовленого насильства на сході України». В рамках проекту в області (в містах Сєвєродонецьк та Лисичанськ, а також в Кремінському, Новоайдарському та Станично-Луганському районах) працюють п’ять мобільних бригад у складі психологів і соціальних працівників з надання допомоги постраждалим в результаті гендерного насильства та проведення профілактичних заходів.
На даний час в Луганській області вже працює проект «Відновлення врядування та примирення в охоплених конфліктом громадах України», який є частиною Програми ПРООН з відновлення та розбудови миру, та фінансується урядом Швейцарії та Швеції. Він охоплює декілька міст, серед яких Лисичанськ, Сватове, Попасна, Щастя, смт. Новопсков, смт. Білокуракине. Для Луганської області цей проект є надзвичайно важливим та актуальним в цей непростий час, залучення ЄС до цього проекту дасть змогу покращити спроможність уряду на регіональному та місцевому рівнях, враховуючи гендерні аспекти та проблематику конфлікту та у відповідності до процесу децентралізації та реформ місцевого врядування.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *