Інтеграція України в європейський контекст – епохальний виклик, – італійський професор

Фото: DW

В італійському парламенті дискутували про співпрацю України та Італії, передає “Радіо Свобода“. Конференцію влаштували в рамках офіційного візиту до Рима делегації депутатів Верховної Ради.

Росія рано чи пізно має почати ставитись до України як до самодостатньої держави – це провідна теза, що лунала з уст більшості промовців римської конференції. Докладно зосередився на цьому професор сучасної історії та політології Федеріґо Арджентієрі.

На його думку, інтеграція України в європейський контекст – епохальний виклик, дуже важливо, щоб і Росія відіграла свою роль. Позбувшись імперської політики стосовно сусідніх країн, Москва могла б знову стати союзником Заходу, додав італійський політолог.

«Невизнання Росією України як окремої самостійної держави, вважаю катастрофічним. Я не знаходжу іншого слова. За часів Холодної війни США мали подібну проблему: не хотіли сприймати Кубу як автономну країну, а ставилися до неї як до колонії. Знадобилося понад півстоліття, щоб зрозуміти, що Куба – окрема держава. Якщо принцип самовизначення України не буде втілений з боку керівників Росії, тоді ні про яке порозуміння говорити не можна», – вважає професор Федеріґо Арджентієрі.

В загальному контексті засудження дій Кремля йшлося і про те, що, попри офіційну позицію Рима на підтримку Києва, на Апеннінах таки дуже поширені проросійські настрої у питаннях Криму і Донбасу.

Одна з причин – у тому, що Італія, маючи великі проблеми з масовою міграцією африканців, часто скаржиться на брак підтримки з боку ЄС у подоланні мігрантської кризи . Мовляв, Європа зосередилася на Україні з Росією, тому слід переключити увагу Брюсселя зі східного на південний напрямок.

Голова італійської делегації у Парламентській асамблеї НАТО Андреа Манчуллі вважає важливою співпрацю парламентарів України й Італії, щоб сприяти ефективній ролі і НАТО на південних та східних теренах ЄС. «Нам слід працювати над зближенням наших позицій, і не протиставляти їх одна одній (у боротьбі за сфери впливу в Брюсселі)» – підсумував італійський парламентар.

Нагадаємо, українці у Римі привітали Савченко і чекають повернення решти політв’язнів. 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *