Під час візиту Путіна грецький прем’єр заявив про “непродуктивність” санкцій

Західні санкції, запроваджені проти Росії через її дії щодо України, є непродуктивними, – заявив прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас під час візиту до його країни російського президента.

“Ми неодноразово говорили, що замкнене коло мілітаризації, риторики холодної війни і санкцій є непродуктивним. Рішення – діалог”, – заявив пан Ципрас під час спільної прес-конференції із російським президентом Володимиром Путіним, який перебуває із візитом у Греції. Це є перша за останні півроку поїздка російського лідера до країни ЄС.

Очікується, що у найближчі тижні Євросоюз розгляне питання про подовження санкцій щодо Росії, що були запроваджені після анексії Криму Росією. Згодом вони були розширені із загостренням конфлікту на Сході України, до якого, як вважають у Києві, Брюсселі та Вашингтоні, причетна Росія. У Москві послідовно заперечують припущення про причетність Росії до конфлікту на Донбасі.

У декларації за підсумками саміту країн G7, що відбувся цього тижня, лідери цих країн вказали на важливість продовження санкцій для виконання Мінських угод.

Крим – не обговорюється, на Донбасі – стрілятимуть

На тій же прес-конференції Володимир Путін заявив, що вважає питання Криму закритим:

Якщо немає бажання проводити політичні перетворення, то завжди знайдеться той, хто стрельне, і той, хто відповістьВолодимир Путін, президент Росії

“Це є історичним рішенням людей, які живуть у Криму, і жодних обговорень з цього приводу Росія ні з ким вести не буде”.

Що ж до Донбасу, то, як вважає російський президент, зміни до української Конституції щодо децентралізації мають передувати припиненню вогню:

“Не можна відкладати ці рішення під приводом того, що в зоні безпеки, в зоні розмежування хтось в когось стріляє. Якщо немає бажання проводити політичні перетворення, то завжди знайдеться той, хто стрельне, і той, хто відповість, і так буде нескінченно відбуватися до тих пір, поки не будуть прийняті рішення політичного характеру “.

“Бути під прицілом”

Володимир Путін також заявив, що Росія буде змушена відреагувати на дії США у Європі, наголосивши, що американські бази ПРО у Польщі та Румунії є прямою загрозою безпеці Росії.

“Якщо вчора ще ті частини території Румунії, які просто не знали, що таке бути під прицілом, то сьогодні нам доведеться зробити певні дії, які будуть забезпечувати нашу безпеку. Повторюю – це дії у відповідь… Ми не робимо ніяких перших кроків”, – заявив російський президент.

12 травня стало відомо, що США запускають наземний комплекс протиракетної оборони на півдні Румунії, який стане частиною ширшої системи європейської ПРО “Егіда”. База Про у Польщі, як очікується, має запрацювати у 2018 році. США кажуть, що протиракетний “щит” має на меті захистити країни НАТО від ракет близького і середнього радіусу дії, передусім із Близького Сходу.

Let’s block ads! (Why?)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *