Українці у Молдові повинні мати доступ до українського телебачення, — депутат

Становище українців у Молдові стало однією з ключових тем візиту до цієї країни української парламентської делегації на чолі з головою Комітету у закордонних справах Ганною Гопко, повідомляє прес-служба Верховної Ради України.

Українці становлять понад 10% населення Молдови, а в Придністров’ї і на півночі країни ця частка значно вища. Причому більшість місцевих українців є не приїжджим, а автохтонним населенням. «Про життя і проблеми української громади Молдови йшлося на зустрічах її активістів із депутатами, що відбулися в Кишиневі та Бельцях за участі Надзвичайного і Повноважного Посла України в Молдові Івана Гнатишина», — йдеться у повідомленні.

«Особливо представницькою й насиченою була зустріч в Українському домі у Бельцях з  представниками української громади як право-, так і лівобережжя Молдови. Серед її учасників були освітяни, голови сільрад, викладачі україністики Бельського університету, депутати парламенту Молдови», — наголошують у прес-службі.

Зазначається, що українці в Молдові мають можливість навчатися рідною мовою у державних школах, проте кількість цих шкіл поступово скорочується. Учасники зустрічі відзначили важливіcть збереження української ідентичності, діяльності україномовних медіа, розвитку мережі українських шкіл у країні, центру українознавства у Бельцях. Важливо, що в міністерстві освіти Молдови розуміють потреби української громади і обіцяють підтримку.

Але Україна зі свого боку має посилити державну підтримку співвітчизників у сусідній країні, переконана Ганна Гопко.

«Найважливіше зараз – це відновлення повноцінного телевізійного і радіомовлення з України на Молдову, якого дуже не вистачає місцевим українцям, особливо на півночі країни. І другий важливий блок – підтримка української освіти в Молдові – сучасними підручниками, навчальними матеріалами, навчанням випускників в українських університетах», — відзначила Ганна Гопко.

За підсумками візиту депутати планують предметно обговорити питання допомоги українцям Молдови з профільними міністерствами та відомствами.

Нагадаємо, минулого року Молдова висилала з країни кількох працівників російських пропагандистських ЗМІ.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *