Понад 42 тисячі українців брали участь у міжнародних миротворчих операціяхЗа більш ніж 20 років

Понад 42 тисячі українців брали участь у міжнародних миротворчих операціях

За більш ніж 20 років українські миротворці взяли участь в операціях з підтримки миру в таких регіонах, як Косово, Боснія і Герцеговина, Східна Славонія, Ангола, Македонія, Гватемала, Таджикистан, Афганістан, Хорватія, Кувейт, Сьєрра-Леоне, Придністров’я, Ірак, Ліван, Ефіопія, Еритрея, Грузія, Судан, Кот-д’Івуар, Демократична Республіка Конго, Ліберія.

Зі здобуттям незалежності Україна здійснила вагомий внесок у справу зміцнення миру і стабільності в європейському регіоні та у світі в цілому. Починаючи з 1992 року понад 42 тисячі українських військовослужбовців взяли участь у міжнародних миротворчих операціях у різних частинах світу. Протягом цього часу 51 військовослужбовець Збройних Сил України пожертвував життям і понад 100 зазнали поранень.

Історія миротворчої діяльності України розпочалася на початку 90-х років ХХ століття, коли розпал політичних протиріч і громадських процесів став каталізатором виникнення військових протистоянь та збройних конфліктів у деяких країнах Європи, зокрема у Югославії.

За більш ніж 20 років українські миротворці взяли участь в операціях з підтримки миру в таких регіонах, як Косово, Боснія і Герцеговина, Східна Славонія, Ангола, Македонія, Гватемала, Таджикистан, Афганістан, Хорватія, Кувейт, Сьєрра-Леоне, Придністров’я, Ірак, Ліван, Ефіопія, Еритрея, Грузія, Судан, Кот-д’Івуар, Демократична Республіка Конго, Ліберія тощо.

Наймасштабнішою серед них стала українська миротворча місія в Іраку, в межах якої підрозділи Збройних Сил України у 2003–2008 роках брали участь в Іракській війні у складі коаліційних військ під проводом США. За цей період до процесу встановлення миру і стабільності в Іраку було задіяно 1690 українських військовослужбовців, 18 з яких загинули, понад 40 зазнали поранень.

Як зазначають фахівці Головного управління військового співробітництва та миротворчих операцій Генерального штабу Збройних Сил України, на сьогодні Україна, як одна з держав-засновниць ООН та відповідальний член міжнародного співтовариства, продовжує відігравати активну роль у миротворчих місіях, здійснюючи, разом з іншими країнами, важливий внесок у зміцнення миру та стабільності, розв’язання збройних конфліктів і недопущення виникнення нових осередків напруження.

На переконання військових експертів, такий підхід до участі нашої держави у безпекових процесах сприяє зміцненню її міжнародних позицій та національної безпеки, а також виникненню нових можливостей поглиблення економічної співпраці з відповідними державами. Також участь у миротворчих операціях дає можливість ознайомитися з досвідом інших країн у галузі оборонного планування та реформування збройних сил тощо.

На сьогодні одним із основних регіонів миротворчої активності України є африканський континент, де українські військовослужбовці в складі місій ООН сприяють урегулюванню нестабільної ситуації у Ліберії, Судані, Демократичній Республіці Конго та Кот-д’Івуарі. Українські миротворці також беруть участь у місіях НАТО в межах операції «KFOR» у Косові, Тренувально-дорадчій місії НАТО «Рішуча підтримка» в Ісламській Республіці Афганістан. Окрім того, Збройні Сили України активно задіяні в діяльності Спільних миротворчих сил у Зоні безпеки Придністровського регіону Республіки Молдова, сил ООН із підтримання миру на Кіпрі (UNFICYP), Тимчасових сил ООН із забезпечення безпеки в Аб’єй (UNISFA).

— Участь України у миротворчих операціях з підтримки миру та безпеки (МОПМБ) має ключове значення для нашої держави, оскільки вона розглядається як засіб зміцнення національної безпеки через створення стабільного зовнішньополітичного середовища, і водночас — як внесок у зміцнення системи глобальної безпеки у світі, — зазначив заступник начальника управління миротворчих операцій Головного управління військового співробітництва та миротворчих операцій Генерального штабу Збройних Сил України полковник Володимир Собора. — Наша держава, беручи участь у цих операціях, виходить із необхідності забезпечення захисту та реалізації національних інтересів, посилення власної ролі у міжнародній діяльності, спрямованій на підтримання миру і безпеки у світі, підвищення міжнародного авторитету України та підтвердження її прагнень до інтеграції в європейський безпековий простір.

За словами офіцера, бездоганне виконання завдань особовим складом наших миротворчих підрозділів сформувало високий авторитет українських миротворців у керівництва ООН, НАТО та інших міжнародних організацій. Це стало головною підставою для запрошення України до участі у новостворюваних та вже існуючих миротворчих місіях та розширення географії залучення Збройних Сил України в усьому світі.

Зокрема, полковник Володимир Собора зазначив, що враховуючи результати аналізу воєнно-політичної обстановки в Україні, прогнозування її розвитку, принципи відповідності оборонної достатності, на сучасному етапі Україна має намір зберегти чинний формат участі у МОПМБ та продовжити виконання взятих міжнародних зобов’язань.

http://www.mil.gov.ua/news/2016/05/29/ponad-42-tisyac..

www.mil.gov.ua

Понад 42 тисячі українців брали участь у міжнародних миротворчих операціях

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *