Реформування органів прокуратури Ю. Луценко визначив одним із головних завдань на посаді Генерального прокурора України

Генеральний прокурор України Юрій Луценко, у понеділок, 30 травня 2016 року, провів першу прес-конференцію, присвячену реформуванню органів прокуратури та кадровим питанням.

Представляючи нову команду Генеральної прокуратури України і презентуючи свій план, Юрій Луценко наголосив, що він розрахований на 2 роки: «Цей термін пов'язаний, зокрема, із законодавчим полем, яке передбачає що через 2 роки прокуратура нарешті має бути позбавлена слідства. І головна мета за цей час – перетворення ГПУ у європейську інституцію: по методах, способах, і по меті роботи».

Також він зазначив, що основним принципом при цьому стане перегляд результатів рішень по призначенню місцевих та регіональних прокурорів, що обумовлено бажанням наповнити структуру юристами, які ніколи не працювали в органах прокуратури. Кожна вакансія, за словами Генерального прокурора, буде заповнюватися професійними людьми, які пройдуть конкурс і здадуть тести, але з акцентом на допуск зовнішніх кандидатів, які мають юридичну освіту, проте ніколи не працювали в органах прокуратури.

«Хочу, щоб саме в місцевих прокуратурах за півтора-два роки була створена нова корпоративна культура, яка перестане розглядати людину або бізнес як об’єкт наживи. Хочу, щоб звідти нова генерація пробилася в регіональні прокуратури, і ці нові люди створили нові органи прокурорського самоуправління станом на квітень наступного року, які далі будуть займатися призначенням прокурорів та зняттям їх з адміністративних посад за європейським зразком», – акцентував очільник Генеральної прокуратури.

Також він зауважив, що при його призначенні на цю посаду від нього і Президент України, і Верховна Рада і все суспільство вимагали двох протилежних цілей. Перша – це зламати систему, яка стала гальмом реформ в Україні, друга – дати негайний результат.

У зв’язку з цим Юрій Луценко повідомив, що ним прийнято рішення про те, що блок слідства не змінюватиме своїх керівників, адже для того, щоб увійти у курс окремих справ, деякі з них налічують до 500 томів, знадобиться багато часу. «Я даю 100 днів усім керівникам слідства, які займають свої посади, і провів певну реорганізацію», – зазначив він.

Так, слідчий блок складатиметься з трьох Департаментів. Департамент № 1 – Головне слідче управління (на правах Департаменту) очолюватиме Ю. Грищенко. Це означає, що слідчий і процесуальний керівник адміністративно будуть співпрацювати.

Департамент № 2 під керівництвом С. Горбатюка підвищує свій статус з управління до департаменту, що дає йому можливість мати як слідчих, так і процесуальних прокурорів для нагляду, що в адміністративному порядку пришвидшить проходження справ та припинить внутрішню війну між різними службами Генпрокуратури.

«Ключовим завданням департаменту є покарання тих, хто розкрадав країну, тобто організоване злочинне угрупування часів Януковича, хто репресував опозицію, хто бив, а потім і вбивав людей на Майдані», – підкреслив Юрій Луценко.

Генеральний прокурор зауважив, що завдяки внесенню змін до законодавчих актів України щодо діяльності Генпрокуратури стало можливо розпочати заочне засудження. С. Горбатюк готовий передати усі справи, які розслідувало його управління, до суду.

Департамент № 3 з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки перебуватиме під керівництвом В. Гуцуляка. Таким чином, Департамент з розслідування та нагляду у кримінальних провадженнях у сферах державної служби та власності втрачає свій особливий статус і стає частиною Головного слідчого управління на загальних правах, займатиметься економічними злочинами, у тому числі і діючих високопосадовців.

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *