“Тепер ми всюди як іноземці” – Irish Times про Донецьк

Невизначене майбутнє донеччан, антиєвропейські настрої в Нідерландах, тактика Гілларі Клінтон у боротьбі з Дональдом Трампом, а також безпека на Євро-2016 у Франції – теми західної преси 30 травня.

Діти як заручники ситуації на Донбасі

У Донецьку вже можна побачити “ознаки життя”, але в місті не сподіваються, що відносне перемир’я принесе сюди добробут. Як пише ірландська газета Irish Times, найбільшою проблемою в регіоні залишається бідність.

“Бойові дії затихли, блокпостів стало менше, і в Донецьк повертається якесь життя. Але багатьом людям і досі важко виживати у невизначеності, яка постійно нагадує про те, як драматично змінилося життя у місті та регіоні”, – описує ситуацію газета.

Пенсіонер Віктор розповідає виданню, що має пенсію, еквівалентну 50 євро, а тому змушений отримувати гуманітарну допомогу.

Продуктові пайки також використовують, щоби приготувати обіди для дітей у школах. Директор однієї з них, Людмила Лупандіна, розповідає газеті про те, як її учні ховалися в бомбосховищах і про те, як її непокоїть майбутнє вихованців.

Як зазначає газета, місцеві документи про освіту не визнаються за межами самопроголошених республік, а через високий рівень бідності мало хто з місцевої молоді може дозволити собі поїхати вчитися до інших регіонів України чи Росії.

“Наші діти стали заручниками ситуації. Тепер ми всюди як іноземці”, – цитує пані Лупандіну Irish Times.

Нове випробування для ЄС

Після британського референдуму на Євросоюз очікує ще одне серйозне випробування – антиєвропейські настрої в Нідерландах.

Як розповідає Financial Times, за останніми опитуваннями, більшість голландців усе ще вважають, що країна має залишатися в ЄС.

Утім, популярність антиєвропейських партій свідчить про подальше невдоволення місцевих виборців політикою Брюсселя, вважає видання.

За даними газети, “Партія свободи”, відома своїми євроскептичними настроями, зараз має великі шансі перемогти на парламентських виборах у березні, а її лідер Геерт Вілдерс вже заявив, що якщо британці проголосують 23 червня за вихід із ЄС, він “негайно” запропонує подібний референдум і в Нідерландах.

“Фінансова допомога Греції, міграційна криза та очевидне порушення європейських податкових правил південними країнами тільки посилили гнів голландців”, – описує видання скарги місцевих виборців.

Щоправда, більшість голландських партій усе ж вважають, що країні варто залишатися в Євросоюзі, але “більш обмеженому та ефективному”. Багатьох непокоять і можливі наслідки потенційного виходу Британії з ЄС, адже ці дві країни мають тісні торговельні, інвестиційні та фінансові контакти, констатує Financial Times.

“Провокативний підхід” до боротьби з Трампом

Гілларі Клінтон треба негайно визначитися із тактикою боротьби проти Дональда Трампа, пише International New York Times із посиланням на окремих членів Демократичної партії.

За даними газети, однопартійці пані Клінтон закликають її знайти “більш провокативний підхід” у перегонах зі своїм “непередбачуваним та нерідко підступним” опонентом.

Так, на думку екс-сенатора від штату Колорадо Кена Салазара, якого називають серед можливих кандидатів у віце-президенти для пані Клінтон, фокусом її передвиборчої кампанії має стати викриття недоліків пана Трампа та зображення самої кандидатки як “найбільш кваліфікованої людини для посади президента”.

Втім, важливим питанням залишається баланс – на думку демократів, пані Клінтон не мусить ставитися до скандальних заяв пана Трампа надто серйозно. “У цьому полягає небезпека. Треба серйозно ставитися до загрози обрання Трампа президентом, але не треба ставитися до нього як до серйозної людини”, – цитує International New York Times Дена Пфайфера, колишнього радника Барака Обами.

Євро-2016 і безпека

Чи вдасться Франції забезпечити належний рівень безпеки під час Євро-2016? Британська Daily Telegraph розповідає, що особлива увага буде прикута до вулиць, баз розташування збірних, стадіонів, фан-зон і транспорту.

Згадуючи про теракти в Парижі у листопаді 2015 року – деякі з яких відбулися біля головної арени чемпіонату “Стад де Франс” – видання наголошує, що футбол став “новим фронтом у війні “Ісламської держави” із західними країнами”.

До того ж, додаткове занепокоєння у вболівальників викликала низка інцидентів на нещодавньому фіналі Кубку Франції на цьому ж стадіоні, куди фани спромоглися пронести фаєри, димові шашки і скляні пляшки, додає газета.

Найбільш небезпечною ж територією будуть фан-зони, пише видання. Колишній голова французької поліції Федерік Пешенар навіть припустив, що головна з них, яка розташується біля Ейфелевої вежі, “надасть терористам шанс влаштувати різанину”.

Але противники ідеї заборони публічних переглядів матчів кажуть, що слідкувати за безпекою у фан-зоні буде легше, ніж якщо фанати розійдуться вулицями міста, додає Daily Telegraph.

Огляд підготувала Яна Люшневська, Служба моніторингу BBC

Let’s block ads! (Why?)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *