Генеральною прокуратурою України налагоджено співпрацю з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини щодо захисту прав недієздатних або обмежено дієздатних громадян

Захист конституційних прав та інтересів громадян є надзвичайно важливою функцією, яка покладається державою на органи прокуратури. При цьому захист прав недієздатних або обмежено дієздатних громадян є першочерговим у роботі прокурорів, оскільки з об’єктивних причин зазначена категорія громадян не спроможна самостійно обрати захисника та й взагалі захистити свої права.

Крім цього, як показує практика, законні представники таких громадян не завжди добросовісно виконують свої повноваження, а іноді й зловживають ними.

З метою захисту прав недієздатних або обмежено дієздатних громадян, а також попередженню незаконного вибуття єдиного житла з їх власності, безпритульності таких осіб та настанню внаслідок цього летальних наслідків органами прокуратури в судовому порядку здійснюється захист цієї категорії громадян.

Зокрема Верховним Судом України за результатами розгляду заяв Генеральної прокуратури України сформовано ряд правових позицій щодо захисту майнових прав громадян, які унаслідок психічного захворювання не в змозі повністю та правильно розуміти юридичні наслідки того чи іншого правочину.

Окрім того, Генеральною прокуратурою України налагоджено співпрацю з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини щодо захисту громадян цієї категорії і поновленню прав пацієнтів психіатричних та психоневрологічних лікувальних закладів, пов’язаних з їхнім довгостроковим перебуванням у цих закладах, а також права на отримання паспорта і соціальної допомоги, невиконанням опікунами своїх обов’язків та ін.

Ураховуючи, що зазначена категорія громадян є найбільш довірливою і уразливою, а також найменш захищеною будемо раді співпраці з іншими установами, організаціями і громадянами з питань захисту конституційних прав недієздатних або обмежено дієздатних громадян.

Про відомі факти порушень прав громадян цієї категорії просимо невідкладно повідомляти органи прокуратури.


Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *