Дедалі чисельніші, з кращою освітою та соціально активні, – тижневик про українців у Польщі

Фото: Володимир Прядко

Польське видання “Tygodnik Powszechny” вирішив порівняти факти і міфи, які стосуються українців у Польщі, передає “Польське радіо“.

Тижневик наголошує: українці – дедалі чисельніші, з кращою освітою та соціально активні. І ця дійсність розминається зі стереотипами. Доктор Аґата Ґурни з Науково-дослідного центру з питань міграції Варшавського університету наголошує, що поляки вже встигли доволі добре пізнати українців. Їх цінують і будівельники, і рільники.

Не один з польських підприємців заявляє, що якби не українці – масштаб виробництва був би значно меншим.

Українці помітні в ЗМІ, поляки звикли до їхньої присутності, і українці безпроблемні, попри те, що їх кількість у Польщі постійно зростає.

“Tygodnik Powszechny” друкує також розмову зі співавторами рапорту на тему соціальної заангажованості українців за кордоном, Лукашем Венерським та Андрієм Корнійчуком. Перший наголошує, що за активністю українців у Польщі стоїть відчуття “сучасного” патріотизму, який просуває демократичні цінності, як основу для сучасного народу і держави.

Натомість пан Корнійчук підкреслює, що досі українців сприймали, як групу зацікавлену сезонними роботами, і тепер це змінюється.

Євромайдан послабив також стереотип українця, як людини з комплексами.

Нагадаємо, дослідники з’ясували, чим відрізняються українські діаспори Німеччини та Польщі. 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *