Польське ополчення: проти Росії чи проти потопу?

Польща відновлює війська територіальної оборони, розраховуючи з вересня довести їхню кількість до 35 тисяч людей.

За словами міністра оборони Польщі Антонія Мацеревича, який виступав на конференції військово-патріотичних організацій в місті Оструда, ключові командні пости в цих силах вже розподілені.

Сили самооборони будуть поповнюватися за рахунок добровольців з місцевого населення, учасників військово-патріотичних організацій. Вони будуть отримувати зарплату.

У Польщі вже діють кілька організацій, об’єднаних в асоціацію “Стрілець” (Strzelec). Вони кажуть, що підтримують традицію військово-патріотичного “Стрілецького союзу”, створеного в 1910 році у Львові.

Кожне з 16 польських воєводств отримає одну бригаду сил територіальної оборони. У центральному Мазовецькому воєводстві, найбільшому і найбільш густонаселеному, будуть створені дві бригади.

“Гібридна війна”

Гжегож Квасняк, радник міністра оборони Польщі, який буде курувати нові сили, пов’язує їхнє створення із загрозою “гібридної війни”. За його словами, подібні сили найкраще підходять для протистояння таким викликам.

Він жодним чином не згадав про Росію, однак таку тактику пов’язують саме з політикою Кремля щодо сходу України (раніше в квітні в одному з виступів він говорив про небезпеку, що йде від Росії).

“Гібридною війною” називають конфлікт, в якому сторони використовують як звичайну військову силу, так і нерегулярні формування, а також широко застосовують кібернетичні, інформаційні та інші нестандартні методи ведення війни, включно з партизанською тактикою і терористичними актами.

Часто такі війни ведуть приховано, без офіційного оголошення, і в багатьох країнах світу переконані, що Росія використовує подібну тактику щодо України.

Польська влада, включно з військовим керівництвом, розглядають російську військову активність на західному напрямку як підготовку до військового конфлікту з країнами Східної Європи, включно з Польщею. Москва, розміщуючи війська в Західному військовому окрузі, звинувачує в підготовці до війни країни НАТО.

Тим не менш, формування самооборони будуть в першу чергу створюватися у східних воєводствах, розташованих ближче до Росії.

Навіщо потрібно ополчення?

За часів Польської Народної Республіки в країні існували сили територіальної оборони, які виконували функції внутрішніх військ.

Крім того, до їхнього склад були включені прикордонні війська. Ці сили були розформовані в 1989 році.

Останніми роками у Польщі знову заговорили про відновлення сил, однак концепція, яку широко обговорювали в пресі і в експертному співтоваристві, відрізнялася від характеру тих сил, які існували в Польщі за часів Холодної війни.

Сили територіальної оборони, згідно з цією концепцією, необхідні для більш оперативного і гнучкого реагування на найширше коло загроз – починаючи від терористичних актів та інших насильницьких дій і закінчуючи природними або техногенними катастрофами.

Цінність подібних формувань полягає в тому, що вони більш тісно пов’язані з місцевою цивільною владою, не так сильно залежать від жорсткої і громіздкою армійської структури, як регулярні військові частини.

При цьому подібні формування проходять армійську підготовку, вони є цілком боєздатними для того, щоб їх можна було використовувати в разі військового конфлікту. Як мінімум, такі частини можуть ефективно виконувати охоронні та інші другорядні функції на військових і цивільних об’єктах, підтримувати порядок у ситуаціях, коли з цим не може впоратися поліція, а залучити армію неможливо.

Вже наявні в Польщі воєнізовані організації візьмуть участь у маневрах “Анаконда 2016” за участю військ країн НАТО, які пройдуть на території країни з 7 по 17 червня.

Надія на армію

Польща, як і інші країни НАТО, останнім часом активно працює над підвищенням боєздатності своїх збройних сил. Пов’язано це з погіршенням відносин з Росією.

При цьому країна в порівнянні з іншими державами Східної Європи має досить боєздатну стотисячну армію, вона витрачає на військові потреби два відсотки ВВП (зобов’язання, яке взяли на себе всі країни-члени альянсу, проте виконують не всі).

У 2015 році Польща прийняла амбітну десятирічну програму модернізації збройних сил вартістю 42 млрд євро. Підрядниками в рамках цієї програми вже стали провідні європейські та американські виробники озброєнь.

Вона покликана модернізувати системи протиракетної оборони, бойові вертольоти, підводні човни, бронетехніку і безпілотники. Часто – ті системи, які стоять на озброєнні польської армії ще з радянських часів.

Перш за все переозброєння стосується протиракетної оборони країни. Рік тому заступник міністра оборони Польщі заявив, що в результаті польська система ПРО зможе протистояти російським балістичним ракетам “Іскандер”.

Однак в разі можливого, на думку Варшави, протистояння з Москвою, на одні лише свої збройні сили вона розраховувати не буде.

Тим часом, як заявив 1 червня міністр оборони країни Антоній Мацеревич, на саміті НАТО у Варшаві в липні офіційно оголосять про розміщення в Польщі, Естонії, Латвії та Литві чотирьох бойових батальйонних груп НАТО.

Протистояння

Пан Мацеревич визнав, що один батальйон постійної готовності не зможе підвищити обороноздатність польських військ настільки, щоб стримати російські сили, але цього від нього і не вимагають.

“Це передові сили, які разом з арміями країн, де вони розміщуються, будуть здатні зупинити агресію на той час, який буде потрібно, щоб альянс встиг організувати свої структури, сили і захистити країну-учасницю”, – цитує видання його слова.

При цьому він визнав, що досі в разі військового конфлікту НАТО визнавало, що втратить певну територію і буде змушена відвойовувати її назад. Тепер, завдяки додатковим силам, альянс розраховує утримувати позиції.

Росія останніми місяцями почала розміщувати на західному оперативному напрямку нові сили і проводити навчання, які в Балтійських країнах сприйняли як ознаку підготовки до можливого вторгнення.

У січні 2016 року стало відомо, що в Західному військовому окрузі Росія створить три нові дивізії на додаток до 1-ї танкової армії, яку створюють там же.

У Москві, щоправда, наполягають на тому, що, по-перше, це оперативний напрям був найменш захищеним останніми роками, і цю ситуацію потрібно просто виправити, а по-друге, тепер його необхідно терміново ще більш зміцнювати саме на тлі активності країн НАТО.

Let’s block ads! (Why?)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *