Росія не видасть Україні Януковича

Генпрокуратура РФ відмовилася заарештувати і видавати Києву екс-президента Віктора Януковича, повідомив представник прокуратури Олександр Курінний.

За його словами, в лютому 2015 року українські правоохоронці надсилали клопотання “про тимчасове затримання і взяття під варту В.Януковича”. Йшлося про розслідування по одній з кримінальних справ. Про яку саме, російський чиновник не уточнив.

За його словами, клопотання України відхилили, посилаючись на Європейську конвенцією про видачу від 13 грудня 1957 року.

Стаття 3 Європейської конвенції про видачу передбачає, що видача не може бути здійснена, “якщо злочин, у зв’язку з яким вона запитується, розглядається запитуваною стороною в якості політичного”, а також якщо “прохання про видачу у зв’язку зі звичайним кримінальним злочином було зроблено з метою судового переслідування або покарання особи на підставі її раси, релігії, національності або політичних переконань”.

Українські прокурори вважають, що 18 лютого 2014 року

Янукович наказав керівникам правоохоронних органів “організувати взаємодію”, аби розігнати Майдан.

Взимку 2014 року під час акцій протесту в Києві 106 людей були вбиті і понад тисяча – поранені. Загинули також 19 співробітників правоохоронних органів.

Нещодавно адвокати пана Януковича опублікували список дев’яти проваджень, у яких він фігурує: це справа про вбивства на Майдані, про Сухолуччя, справа про створення злочинної організації, справа щодо замаху на життя, справа про неналежне розслідування злочинів Майдану, справа про Межигір’я, справа “Укртелекому”, справа “про закони 16 січня 2014 року”, справа “про авторські винагороди”.

Адвокати заявляють, що у ГПУ не має доказів

вини Януковича у справі Майдану.

Let’s block ads! (Why?)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *