Генеральна прокуратура України продовжує вживати заходи щодо попередження незаконного використання земель сільськогосподарського призначення

Реалізуючи конституційну функцію представництва держави в суді та займаючи принципову позицію, Генеральна прокуратура України продовжує роботу щодо недопущення надання земельних ділянок окремим громадянам з порушенням встановленого чинним земельним законодавством порядку.

Так, проведеною органами прокуратури перевіркою установлено, що головою Нововодолазької райдержадміністрації Харківської області фізичній особі надано дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок загальною площею 56 га в оренду за рахунок земель сільськогосподарського призначення для ведення фермерського господарства.

При цьому у порушення вимог Закону України «Про фермерське господарство» окремі ділянки надано не єдиним масивом та за відсутності будь-якого обґрунтування їх розмірів з урахуванням перспектив діяльності фермерського господарства.

Реалізація такого наказу у подальшому мала створити передумови для штучного створення фермерського господарства та одержання іншими приватними суб’єктами земель державної власності в користування поза передбаченою законом обов’язковою процедурою проведення земельних торгів.

Зважаючи на виявлені порушення, прокурор звернувся до суду з вимогою про скасування цього наказу.

Незважаючи на правомірність доводів прокурора про незаконність цього розпорядження, суди першої, апеляційної та касаційної інстанцій відмовилися розглядати вказаний позов прокурора.

Послідовно відстоюючи інтереси держави у спірних правовідносинах, Генеральна прокуратура України ініціювала перегляд незаконних судових рішень Верховним Судом України, який 07.06.2016 скасував їх та направив справу на новий розгляд.

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *