Вчені: порнографія в інтернеті позбавляє дітей дитинства

Кетрін Селлгрен
Кореспондент BBC News з питань освіти і сім’ї

За даними нового дослідження, більшість дітей стикається в інтернеті з порнографією вже в ранньому підлітковому віці.

Як з’ясували вчені Міддлсекського університету, близько 53% дітей у 11-16 років бачили порнографічні сцени в інтернеті, причому 94% з них зіткнулися з ними до 14-ти років.

Один із висновків цього дослідження, проведеного на замовлення благодійної організації NSPCC (Національне товариство захисту дітей від жорстокого поводження) і уповноваженого у справах дітей в Англії, полягає в тому, що тінейджери в результаті цього стають нечутливими до порнографії, і головне завдання полягає в тому, щоб убезпечити дітей в інтернеті.

Спотворена картина

Вчені опитали 1001 дитину віком від 11 до 16 років і з’ясували, що серед 15-16-річних 65% бачили порнографію, а з 11-12-річних – 28%.

Також стало зрозуміло, що найчастіше діти наштовхувалися на подібний матеріал випадково (28%), наприклад, у спливаючому рекламному вікні, а не шукали його навмисно (19%).

Більше 75% опитаних дітей (87% хлопчиків і 77% дівчаток) зізналися, що порнографія не допомогла їм зрозуміти те, що сексуальні відносини слід розпочинати з обопільної згоди, і велика частина хлопчиків – 53%, і 39% дівчаток дійшли висновку, що саме порнографія і відображає реальні сексуальні відносини.

Переглянуті порнографічні сцени також вплинули на те, як діти моделюють свою власну поведінку: більше третини опитаних (39%) 13-14-річних і 20% 11-12-річних хлопчиків сказали, що хочуть повторити те, що бачили в інтернеті.

Дослідження також виявило:

  • Навмисно порнографію в інтернеті частіше дивляться хлопчики, ніж дівчатка.
  • 135 (14%) опитаних сфотографували себе в голому або напівоголеному вигляді, а з них трохи більше половини (7% від загальної кількості опитаних) надіслали або показали цю фотографію комусь ще.
  • З тих, хто бачив порнографію в інтернеті, 38% вперше зіткнулися з нею на ноутбуку, 33% на мобільному телефоні і 24% – на настільному комп’ютері.
  • Трохи менше 60% дітей і підлітків, які взяли участь в дослідженні, повідомили, що вперше зіткнулися з порнографією вдома; 29% – в гостях у друга/подруги.

Дані цього звіту оприлюднили через тиждень після того, як експерти, виступаючи перед парламентською комісією з прав жінок і рівності, розповіли про те, що школярки тепер носять під шкільними спідницями шорти, щоб уникнути сексуальних домагань.

Експерти також попередили, що інтернет-порнографія дає дітям спотворені і неприйнятні уявлення про секс та інтимну близькість.

Що кажуть діти

Одна 11-річна дівчинка розповіла соціологам, що проводили дослідження: “Мені це не сподобалося, тому що це випадково вискочило, і я не хотіла, щоб мої батьки про це дізналися, і ще мені здалося, що чоловік робить жінці боляче. Він її тримав обличчям вниз, а вона кричала і лаялася”.

А ось якими спостереженнями поділився 13-річний респондент: “Один мій друг почав ставитися до жіночої статі так само, як на відео – несерйозно”.

“Це змушує хлопчиків хотіти не любові, а сексу, а нас дівчаток змушує поводитися і виглядати певним чином, ще коли ми до цього не готові”, – сказала 13-річна дівчинка.

Її ровесниця додала: “Для деяких моїх друзів це як посібник із сексу, і у них складається хибне враження про такі відносини”.

Як сказала одна з керівників дослідження професор Елена Мартеллоццо, турбує те, що часом діти стикаються з онлайн-порнографією випадково і в результаті бачать те, чого абсолютно не хотіли.

“Якщо хлопчики сприймають порнографію як реалістичне відображення сексуальних відносин, це може привести до невірного відношенню до дівчат і жінок. А дівчатка натомість відчувають на собі тиск відповідати, можливо, навіть не завжди за згодою, нереалістичному сприйняттю сексуальних відносин”, – сказала професор Мартеллоццо.

Автори дослідження відзначають, що цю проблему повинні вирішувати спільно батьки, вчителі та законотворці.

“Ми також виявили, що діти і підлітки хотіли б, щоб у них було якесь безпечне місце, простір, де вони могли б вільно обговорити все, що стосується сексу, взаємин і доступності порнографії в наш час цифрових технологій”, – каже пані Мартеллоццо.

Покоління епохи смартфонів

Як зазначила уповноважена у справах дітей в Англії Енн Лонгфілд, “тільки зараз ми починаємо розуміти вплив, який справила порнографія на дітей епохи смартфонів – першого покоління, яке зростає з технологією, що дозволила заходити в інтернет не у вітальні, де батьки могли контролювати те, що відбувається, а приватно – в своїй кімнаті або на дитячому майданчику”.

“Ми знаємо з проведеного дослідження, що багато дітей шоковані, збентежені або відчувають відразу з приводу того, що вони побачили, і наше завдання – допомогти їм це осмислити і задати необхідні питання”, – сказала пані Лонгфілд.

Виконавчий директор NSPCC Пітер Венлес висловився більш різко: “Зіткнувшись з жорсткою порнографією, що включає елементи насильства, ціле покоління дітей ризикує в ранньому віці позбутися свого дитинства”.

Він закликав владу та інтернет-спільноту взяти на себе відповідальність за вирішення цієї проблеми і захистити юне покоління. Пітер Венлес зазначив при цьому, що деякі компанії вже взяли на себе ініціативу в просуванні безпечного онлайн-перегляду.

На думку експертів, надзвичайно важливо, щоб в школах проводили уроки сексуальної освіти, на яких розповідали б не тільки про секс, але і про відносини між партнерами, а також піднімали б такі проблеми, як онлайн-порнографія і розсилка дітьми в інтернеті непристойних фотографій.

Як зазначила представниця британського міністерства у справах культури, мас-медіа та спорту, в законопроекті про інтернет-економіку, який зараз готують, є пункт, що зобов’язує компанії, які розміщують порнографічний матеріал, ввести надійну систему перевірки віку людей, які заходять на сайт, щоб підлітки до 18-ти не мали доступу до таких матеріалів.

Let’s block ads! (Why?)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *