ЗМІ: чи можна проводити в Росії ЧМ-2018?

Чим запам’ятається Євро-2016, як позначиться поведінка російських вболівальників на проведенні ЧС-2018 у Росії та “паніку” на фінансових ринках через “брекзит” в огляді іноземних ЗМІ.

Чим запам’ятається Євро 2016?

Цьогорічний чемпіонат Європи з футболу ризикує запам’ятатися не спортивними подіями, а тим, що відбувається поза межами футбольних майданчиків, вважає британська Independent.

У своїй редакційній статті видання зазначає, що дискваліфікація збірної Англії через сутички між її та російськими вболівальниками буде “надзвичайним та невиправданим покаранням” для команди.

Особливо з огляду на те, що англійських фанів переважна більшість серед тих, що прибули на Євро-2016 до Франції.

“Зараз англійці можуть стати скоріше жертвами, аніж винуватцями футбольних сутичок”, – пише Independent.

Видання переконане, що французька влада заслуговує на критику через те, що не змогла забезпечити належні заходи безпеки під час проведення матчів.

Зокрема, йдеться про гру між збірними Англії та Росії у Марселі, що відбулася цієї суботи.

“Розмежування вболівальників на суботньому матчі та робота сервісних служб залишала бажати кращого, так само як і план проведення матчів”, – підкреслює Independent.

Залишається сподіватися, що Євро 2016 все ж таки запам’ятається саме спортивними подіями, завершує видання.

Як бути з російськими вболівальниками?

Російська газета “Ведомости” розмірковує, чому російські вболівальники беруть участь у сутичках та, що з цим робити під час чемпіонату світу з футболу, який відбудеться у 2018 році у Росії.

На думку видання, “немає сенсу, напевно, очікувати від вболіввальників винятково ґречної поведінки”.

“Ця правда доволі неприваблива – такого немає ані в Німеччині, ані в Іспанії, і навіть в Англії. І це тривожна оцінка за два роки до проведення у Росії чемпіонату з футболу”, – пише газета.

На думку видання, країна ще, напевно, не отримала “критичної” кількості необхідних сигналів. “Ведомості” пригадує, що Росія отримує попередження про умовну дискваліфікацію не вперше.

Подібна ситуація сталася під час проведення Євро-2012. Тоді російські вболівальники під час матчу з Чехією підпалювали файери, робили коментарі дискримінаційного характеру на адресу темношкірого футболіста та побили польських стюардів.

У 2013 році у країні навіть розробили правила поведінки вболівальників. Проте не визначили, як їх застосовувати, зазначає видання.

Та, на думку генерального директора спортивного порталу Sports.ru Дмитра Навоші, повторення сутичок під час проведення чемпіонату світу у Росії чекати не варто.

По-перше, Франція була більше занепокоєна можливістю терактів. По-друге, у Росії до проведення матчів традиційно залучають більше сили.

І, по-третє, вдома російські вболівальники, скоріше за все, будуть поводитися спокійно, підсумовує газета.

Що загрожує проведенню ЧС-2018 у Росії?

Британське бізнес-видання Financial Times закликало Росію вжити рішучих кроків у боротьбі з насильством під час спортивних подій та допінг-шахрайством.

“І широко розповсюджене незаконне вживання допінгу російськими спортсменами під час Олімпійських ігор, і те, що на початковому етапі на футбольні сутички закрили очі (у Росії – Ред.), свідчить про тривожний зв’язок між зниженням цінності спорту та російською державою”, – пише видання.

Газета згадує про сутички у Марселі та зазначає, що вони були, вочевидь, скоординовані з огляду на те, що російські вболівальники мали добре екіпірування.

Видання зазначає, що “неприйнятна поведінка нетверезих та агресивних англійців” негативно позначилася на ставленні до тих вболівальників, які постраждали від російських фанів.

Проте російське хуліганство має іншу, “більш лиху” природу, зазначає видання.

“Російські головорізи на стадіонах є частиною культури високоорганізованої агресії вболівальників”, – пише видання. І додає, що їхні групи часто пов’язані з правими політичними силами. А іноді – і з організованою злочинністю.

“Росію відрізняє рівень прихованого та відвертого заохочення владою націоналістичної ненависті та відчуття перебування у стані війни з рештою світу, що є співзвучним до офіційної позиції”, – підкреслює Financial Times.

Російським спортсменам варто заборонити брати участь в Олімпійських іграх цього року, якщо країна не продемонструє, що вживає заходів до вирішення проблеми з допінг-контролем.

А проведення чемпіонату світу з футболу у Росії варто поставити під питання у разі, якщо хуліганів не поставлять на місце.

“Росія має показати, що вона віддана викоріненню шахрайства та сутичок серед вболівальників, якщо вона хоче бути частиною міжнародної спортивної спільноти”, – підсумовує Financial Times.

Глобальні ринки лихоманить через “брекзит”?

Імовірність того, що британці проголосують за вихід країни зі складу ЄС на референдумі наступного тижня, спричинила паніку на глобальних ринках, повідомляє Financial Times.

Вчора курс британського фунта стерлінга та акцій впав до найнижчих позначок за останні місяці. Так ринки відреагували на результати трьох опитувань, які оприлюднили напередодні. Вони свідчать про те, що прихильників Brexit стало більше, ніж його противників.

Так, згідно з опитуванням на замовлення Financial Times, 47% британців – за “брекзит”, у той час як 45% – проти.

Інформація негативно позначилася не лише на британських фінансових показниках, а і на індикатори Німеччини та Швейцарії.

“Невизначеність – ключове слово. Ніхто не знає, яким буде результат та що він означатиме”, – цитує газета представника інвестиційної кампанії Aviva Investors Чарлі Дайбля.

Служба моніторингу ВВС

Let’s block ads! (Why?)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *