“Лікарі без кордонів” відмовляються від грошей ЄС

Благодійна медична організація “Лікарі без кордонів” (Medecins Sans Frontieres, MSF) заявила, що більше не використовуватиме кошти ЄС на знак протесту проти його міграційної політики.

За минулий рік організація отримала від країн ЄС 63 млн доларів.

“Ми не прийматимемо допомоги від ЄС та країн-членів на знак протесту проти ганебної політики залякування та посилення зусиль, спрямованих на те, щоб виштовхати людей з європейських берегів”, – йдеться у заяві організації.

Зокрема, “Лікарі без кордонів” звернули увагу на угоду між ЄС і Туреччиною, за якою турецька влада погодилася приймати назад усіх мігрантів, які дістаються до Греції морем на човнах.

Кількість мігрантів, багато з яких втікають до Європи від війни у Сирії, є найбільшою від часів завершення Другої світової війни.

Жером Оберрі, генеральний секретар “Лікарів без кордонів”, заявив під час прес-конференції, що угода між ЄС і Туреччиною порушує фундаментальні принципи надання допомоги нужденним.

Угода надіслала чіткий сигнал, що піклування про людей, які змушені залишити свої домівки, не є обов’язковим, що від цього можна відкупитисяЖером Оберрі, генеральний секретар “Лікарів без кордонів”

Він твердить, що угода не зробила нічого, аби покращити слабкі місця політики ЄС, а лише зробила “аутсорсинг” виконання власних обов’язків.

“Це європейський міграційний сором”, – заявив генсек “Лікарів без кордонів”.

Організація також занепокоєна тим, що угода між ЄС і Туреччиною може стати спусковим гачком глобального процесу, коли країни почнуть відмовлятися від виконання своїх зобов’язань щодо біженців.

“Вона (угода між ЄС і Туреччиною щодо врегулювання міграційної кризи. – Ред.) надіслала чіткий сигнал, що піклування про людей, які були змушені залишити свої домівки, не є обов’язковим, що від цього можна відкупитися”, – заявив Жером Оберрі.

“Лікарі без кордонів” твердять, що ніхто із пацієнтів не постраждає від рішення відмовитися від грошей ЄС, і що брак коштів поки що покриватиметься за рахунок надзвичайних резервів.

90% коштів організація отримує із приватних, а не урядових джерел.

Let’s block ads! (Why?)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *