Прес-центр штабу АТОБОЙОВИКИ ВДАЛИСЯ ДО ШАНТАЖУ МІЖНАРОДНИХ СПОСТЕРІГАЧІВ, АБИ ЗАБРАТИ СВОГО ЗАГИБЛОГОВчора інформаційні рупори

Прес-центр штабу АТО
БОЙОВИКИ ВДАЛИСЯ ДО ШАНТАЖУ МІЖНАРОДНИХ СПОСТЕРІГАЧІВ, АБИ ЗАБРАТИ СВОГО ЗАГИБЛОГО

Вчора інформаційні рупори ОРДЛО розхвалили роботу Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін оперативно поширивши ТОП-новину під заголовками «СЦКК и Минобороны ДНР эвакуировали тело
убитого военнослужащего из «серой зоны» под Горловкой» та «Минобороны ДНР проведет эвакуацию тела убитого военнослужащего из «серой зоны» под Горловкой». Власне, йдеться про, як за сприяння російської сторони СЦКК було проведено евакуацію тіла представника незаконного збройного формування, який став вантажем «200» десь в околицях Зайцевого від, ніби то, кулі українського снайпера.
А далі по тексту: «…путем переговоров российских представителей в СЦКК с украинской стороной удалось достичь договоренности о введении «режима тишины» и забрать тело убитого. Эвакуация тела происходила также в присутствии наблюдателей миссии ОБСЕ».
У читача напевне мало скластися враження про те, що російська сторона СЦКК напередодні впродовж ночі без перепочинку вела перемовини з українською стороною: наводила силу-силенну аргументів, переконувала, закликала зглянутися на них.
Насправді ж на вирішення цього питання знадобилося лише пару хвилин. І, до речі, ініціатива належала не «міноборони» так званої ДНР та російської сторони СЦКК, а – представникові місії ОБСЕ.
Однак все по порядку.
Інформація про те, що члени незаконних збройних формувань прагнуть забрати свого загиблого з «сірої зони» надійшла від одного з керівників СММ ОБСЄ десь після дев’ятої години ранку. На прохання партнерів українською стороною СЦКК, а потім і російською було введено режим «тиша» на вказаній ділянці. Його виконання та дотримання силами АТО та НФЗ контролювалося «дзеркальними» патрулями ОБСЕ і спостерігачами сторін СЦКК по обидва боки лінії розмежування впродовж досить тривалого часу.
За тими турботами підоспів й час для щоденного спільного брифінгу на базі Центру: було обговорено чимало важливих питань. І ось в розділі, назву його умовно – заборони та перепони діяльності СММ ОБСЄ по обидві сторони лінії розмежування – представник місії звернувся до керівника російської сторони СЦКК по допомогу, а саме – відшукати винних у протиправних діях щодо її спостерігачів однієї з баз. А сталося ось, що…
15 червня, на територію передової патрульної бази СММ ОБСЄ, що розташована в місті Горлівка навідалися нетверезі чоловіки в цивільному та, представившись «силовиками республіки» досить емоційно «попросили» іноземних спеціалістів посприяти у переміщенні тіла, мабуть, їхнього знайомого. На усі наведені аргументи останніх було отримано приблизно таку відповідь: «… раз так – заберемо машину, одяг і поїдемо без вас». Власне, це виглядало, як залякування та ще й на тлі погроз, як шантаж.
Власне, увагу керівника російської сторони СЦКК та, загалом усіх присутніх, було зосереджено на тому, що місія завжди готова надавати допомогу в координації питань, пов’язаних з вирішенням подібних та низкою інших важливих для зони АТО проблем. Однак було наголошено на тому, що будь-який тиск, а тим паче – погрози, на адресу персоналу СММ ОБСЄ, є неприпустимими. Ситуація. До речі, це вже не перший випадок, коли бренд цієї міжнародної організації члени незаконних збройних формувань намагаються використати на власний розсуд.
Свіжим прикладом є оприлюднений нами факт використання її бази для прикриття артилерійського вогню з густонаселеного мікрорайону Горлівки. Як бачимо ситуація на території окупованих районів є нестабільною, а радше переходить до стану неконтрольованої. Очевидно, що з цим негайно потрібно щось робити і не лише силами СЦКК, бо далі гарантувати безпеку міжнародним організаціям на окупованій території буде все важче і важче.
Отак, підтасовуючи факти члени НЗФ набивають собі ціну серед своїх прибічників, яких, насправді, з кожним днем стає все менше і менше.
Українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін повідомляла не раз, що поважає цілі та Мандат Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ та підтримуватиме й надалі усі їх задуми та прагнення. А ще хоче наголосити на тому, що смерть – це не привід для цинічного піару.

Віталій Іванов, прес-офіцер української сторони СЦКК
https://www.facebook.com/ato.news/posts/1225782057432..


Посилання
facebook.com

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *