Військові медики 59-го мобільного госпіталю рятують життя на землі та у небіВід початку АТО

Військові медики 59-го мобільного госпіталю рятують життя на землі та у небі

Від початку АТО одним із завдань 59-го мобільного госпіталю була організація аеромедичної евакуації, адже саме сюди було найближче відправляти з передової поранених бійців.

До мобілізації Сергій Леваковський був завідувачем відділення реанімації Вінницького військово-медичного клінічного центру центрального регіону та працював на аеромедичній евакуації: очолював медичну групу реанімаційно-операційного санітарного літака Повітряних Сил ЗС України Ан-26 «Віта».

За час проведення АТО, ще до своєї мобілізації, перевіз унікальним Ан-26 близько восьмисот поранених.

Тож перший Орден Богдана Хмельницького ІІІ ступеня «за виявлену мужність і героїзм при наданні медичної допомоги» у госпіталі отримав саме він — працівник Збройних Сил України, лікар-анестезіолог Сергій Леваковський. Разом із колегами він здійснив 60 вильотів для евакуації поранених. Працював цілодобово в різних аеропортах та різних умовах, і його роботу було високо оцінено.

Нині під час чергувань старший ординатор відділення анестезіології, реанімації та інтенсивної терапії 59-го мобільного госпіталю майор медичної служби Сергій Леваковський та чергова медична сестра-анестезист сержант Олеся Слободенюк постійно знаходяться у протишоковій палаті, оснащеній усім необхідним для надання екстреної медичної допомоги. З початку року вони виконали 84 анестезії та пролікували понад 250 хворих. Також відділенням транспортовано 182 пацієнта на етапі медичної евакуації, з яких 141 — вертольотом.

Рівень надання медичної допомоги і фахова компетенція спеціалістів — працівників, мобілізованих, контрактників та кадрових офіцерів Збройних Сил України, які працюють у 59-му госпіталі, настільки високий, що жодного пацієнта, який сюди надходив, не було втрачено.

— Для нас не проблема піднятися в будь-який час доби, провести транспортування, в тому числі аеромедичне, і застосувати всі наявні засоби і сили для порятунку людини, — зазначив майор медичної служби Сергій Леваковський. — Найважливіше для нас — забезпечити можливість військовослужбовцю якнайшвидше одужати після поранень та повернутися до строю.

За медичною класифікацією 59-й мобільний госпіталь працює на другому етапі надання медичної допомоги пораненим і постраждалим. Тож коли пацієнт потребує кваліфікованого надання допомоги на подальших етапах, приймається рішення про його евакуацію, у тому числі, аеромедичним транспортом. Проводять евакуацію лікарсько-сестринські бригади у складі лікаря-анестезіолога, хірурга та медичної сестри-анестезиста.

— Особливо мені запам’ятався один молодий солдат, який 2014 року в бою отримав важке мінно-вибухове поранення у грудну клітину з ураженням легень, — згадує військовий лікар. — Після лікування у мобільному госпіталі він був транспортований нашою бригадою у Вінницю у критичному стані. 21 день перебував на штучній вентиляції легень, та зрештою нам вдалося повернути його до життя, а заодно й повернути батька двом маленьким дітям. Усіх таких молодих хлопців віком від 20 до 30 років, які потрапляють до нас на лікування, ми сприймаємо, як частку нашого життя.

На моє запитання, що відчуває лікар, коли знов зустрічає людину, яку врятував, майор медичної служби Сергій Леваковський відповів:

— Я відчуваю свою потрібність людям та гордість за те, що свій хліб їм не дарма, а також радість за людей, які завдяки військовим медикам повернулися до своїх родин. Почуваєшся тим, хто виконує місію, яка дуже потрібна. Хлопці в окопах на передовій роблять величезну справу для всіх нас, для нашої країни, захищають наші домівки, рідних і сім’ї. А ми робимо усе, щоб рятувати їхні життя та здоров’я. Це приносить найбільше задоволення у моєму житті!

http://www.mil.gov.ua/news/2016/06/16/vijskovi-mediki..


Посилання
www.mil.gov.ua

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *