Командувач сил США у Європі: Росія може розгорнути війська швидше за НАТО

Командувач американськими військами у Європі, генерал-лейтенант Бен Годжес заявив, що НАТО не може розгорнути у Європі значні сили настільки швидко, як це може зробити Росія.

“Росіяни здатні дуже швидко пересувати величезні сили та багато обладнання на значні дистанції”, – сказав він у ефірі програми Hardtalk на ВВС під час великих навчань НАТО на північному заході Польщі.

За його словами, Північноатлантичний альянс повинен досягти такої самої мобільності.

Наступного дня після закінчення навчань “Анаконда-16” міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр застеріг НАТО проти “брязкання зброєю та розпалювання війни”, закликавши замінити військові навчання на пошук діалогу з Росією.

“Той, хто думає, що символічні танкові паради у Східній Європі приносять більше безпеки, помиляється”, – заявив він німецькій газеті Bild.

“Будь-які операції”

Стратегія НАТО стосовно Росії буде одним з головних пунктів порядку денного липневого саміту НАТО у Варшаві.

Після анексії Криму в березні 2014 року та пізніших збройних виступів сепаратистів на сході України Росія провела низку великих військових навчань поблизу кордону з Україною.

У НАТО скаржаться на агресивну поведінку російських військових літаків у балтійському регіоні. Росія, у свою чергу, протестує проти активності НАТО поблизу своїх кордонів, звинувачуючи Альянс у агресивних намірах.

Генерал Годжес каже, що з 2007 року Росія навчає свої війська проводити “будь-які операції” на її кордонах. Майбутня криза, ймовірно, включатиме в себе методи “гібридної війни”, додає він.

НАТО та західні лідери кажуть, що мають чіткі докази того, що Росія постачає важке озброєння та живу силу озброєним угрупуванням, які контролюють частину Донецької та Луганської областей України. Москва заперечує ці звинувачення, визнаючи, що самопроголошеним республікам можуть допомагати російські “добровольці”.

“Військовий Шенген”

Генерал Годжес каже, що найбільше його турбує “свобода пересування” російських сил.

За його словами, Росія може розгорнути 20-тисячний контингент та значну кількість військової техніки “на кордоні держави – члена НАТО чи, можливо, десь на кшталт Грузії чи України”.

“У росіян є те, що ми називаємо свободою пересування… Вони можуть пересуватися всередині Росії так швидко, як вони хочуть”, – пояснив він.

За його словами, НАТО повинен створити “військову Шенгенську зону”, аби сили Альянсу з 28 країн – його членів отримали таку саму свободу пересування.

“Єдина загроза”

Останнім часом НАТО нарощує свою присутність поблизу кордонів Росії. Альянс планує розгорнути один батальйон у Польщі і ще три – у Литві, Латвії та Естонії. Сумарно йдеться про близько 4 тисяч військових.

Очікується, що нові підрозділи функціонуватимуть тут на ротаційній основі. Утім, Польща хоче, аби в регіоні розташувалися постійно діючі бази НАТО.

За словами генерала Годжеса, у Східній Європі НАТО не вистачає бойових літаків та систем протиповітряної оборони малої дальності. Однак, каже він, США планують витратити значні кошти на те, щоб “повернути обладнання до Європи”.

“Я бачу (Росію. – Ред.) у якості єдиної потенційної загрози, яка може знищити Сполучені Штати, Велику Британію чи Німеччину чи будь-яку іншу країну. Через їхню ядерну зброю. І вони багато говорять про ядерну зброю”, – каже генерал Годжес.

Let’s block ads! (Why?)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *