Суд в Австрії вирішує, чи призначити перевибори президента

Конституційний суд Австрії почав чотириденні слухання, внаслідок яких судді повинні вирішити, чи потрібно провести перевибори президента.

Про призначення перевиборів просять представники ультраправої Партії свободи, які стверджують, що вибори минулого місяця пройшли з масштабними порушеннями.

Кандидат від крайньо правих сил Норберт Гофер програв незалежному кандидату, колишньому лідерові Партії зелених Александрові Ван дер Беллену лише 30 тисяч голосів.

У Партії свободи стверджують, що тисячі голосів, відданих поштою, були відкриті зарано або ж це зробили особи, які не мали на це права.

Очікується, що остаточний вердикт суду з’явиться ще до призначеної на 8 липня інавгурації.

“Захист основ демократії”

На підтримку своєї позиції Партія свободи підготувала 152 сторінки доказів. Крім того, очікується, що перед на відкритих судових слуханнях виступлять близько 90 свідків.

Раніше федеральна виборча комісія, опираючись на дані з 117 виборчих округів Австрії, вирішила, що проводити перевибори непотрібно.

Однак, повідомляє громадський мовник ORF, деякі спостерігачі за виборами під присягою заявили, що, хоч вони й підписали підсумкові протоколи, порушення під час голосування таки були.

Докази, зібрані Партією свободи, нібито доводять, що голоси приблизно 573 тисяч виборців були підраховані зарано.

Минулого тижня конституційний експерт Віденського університету, професор Тео Елінгер, заявив, що деякі скарги Партії свободи є “дуже серйозними”.

Зокрема, пояснив він газеті Der Standard, що попередні результати виборів почали циркулювати в інтернеті ще перед закінченням голосування. Крім того, Партія свободи скаржиться, що голоси, віддані на виборах поштою, підраховувалися не членами виборчих комісій, а звичайними чиновниками місцевих рад.

Відрив пана Ван дер Беллена, якого проголосили переможцем, від крайньо правого кандидата склав всього 30 863 голоси. Перемога висуванця Партії свободи могла б стати значним стимулом для крайніх правих партій у інших країнах Європи.

“Ми – не жалюгідні невдахи. Йдеться про захист основ демократії”, – заявив раніше цього місяця лідер австрійських ультраправих Гайнц Крістіан Штрахе.

Однією з головних тем австрійської виборчої кампанії була міграційна криза у Європі.

Минулого року про притулок в Австрії попросили близько 90 тисяч людей, що складає близько 1% населення країни.

Партія свободи використовувала у своїй кампанії антиіміграційні гасла.

Let’s block ads! (Why?)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *