Окупований Торез. Знову війна?

Сотні жителів окупованого Торезу розбудив у вівторок вранці, 14 червня 2016 року, гул сирен та шум моторів численних пожежних машин МНС, автобусів «ВГСЧ», аварійних служб різного напряму, поліцейських авто. Усі вони колонами попрямували в бік «торезького танкового полігону».

Перелякані люди подумали, що трапилось якесь масштабне лихо. Згодом, приблизно о 9-й ранку, почули вибухи від вихідних пострілів артилерії, танків, систем залпової артилерії. Від канонади здригалися вікна, стеля й підлога. Під цей «салют» почали повертатися з танкового полігону пожежні машини, автобуси «ВГСЧ» з екіпірованими у новеньку форму рятівниками, поліцейські авто, аварійні машини.

Бабусі в чергах нарешті пояснили переляканим онукам, що то були «звичайні навчання». Але вони помилися в одному. Стало відомо з новин російських телеканалів те, що Путін рано-вранці віддав наказ Шойгу зробити раптову перевірку усіх військ Російської Федерації та спеціальних служб. Тепер нам стало зрозуміло те, що наказ з Кремля поширили і на окуповані території Донбасу.

Серед жителів Торезу росте глухе незадоволення масштабним тиском кремлівських наймитів «Донецької народної республіки» на підприємців, учителів, медиків, учнів шкіл та студентів. Усіх у примусовому порядку змушують підписувати «звернення до ООН проти обстрілів ЗСУ».

Якась бабуся в черзі в соціальну їдальню засуджувала молодих – «проходять повз палатки, де збирають підписи, їх просять підписати, а вони байдужі до горя людей, яких «убиває ЗСУ». Мабуть, не знає старенька про те, що молодих уже змусили і змушують підписувати ці пропагандистські звернення «народу» «ДНР» до ООН.

Фото автора: частина «МНС» в Торезі під час «тривоги»

Наступним пресуванням було рекрутування на акцію в Донецьку проти збройної поліцейської місії ОБСЄ на окупованих територіях Донбасу. Почалося пресування за тиждень до «народного волевиявлення». Директорам шкіл Тореза поставили вимогу дати прізвище, ім’я, по-батькові п’ятьох «обраних», переважно молодих, учителів. Ніхто не знав, для чого їх везуть у Донецьк. Тільки дехто міг з’ясувати з мережі інтернету про завдання, яке поставив Захарченко: зібрати 50 тисячний мітинг – половину з Донецька, іншу половину з інших міст.

Доставку такої кількості «рекрутованих» громадян «народної республіки» переклали на водіїв маршруток та автобусів усіх маршрутів. Зрозуміло, що вибрали найновіші й презентабельні буси для поїдки до «столиці». Людей не попередили про «акцію» і на півдоби Торез залишився без транспорту. Люди по дві години чекали на зупинках, у маршрутках була давка. А тим часом у Донецьку проходила замовлена й поставлена Кремлем масовка «народного гніву» проти миротворців. Мабуть, у Кремлі дві акції:збір підписів під «зверненням до ООН проти обстрілів ЗСУ і примушення України до миру» та масовану ходу проти озброєних миротворців ОБСЄ у Донецьку координували два різних сірих кардинали «кремлівського господаря». Зовнішньому світу це нагадувало прояви «шизофренії в загостренні»: хочемо миру, але не хочемо миротворців.

Після примусової доставки водіями за власний кошт у Донецьк учасників «ходи» проти ОБСЄ почалися проблеми з транспортом у Торезі. Водії не стали виходити в рейси, інтервал збільшився до години. Мабуть, відбивали гроші, витрачені на паливо, набиваючи під зав’язку автобуси, чи може їх це пресування дістало?

Фото автора: занедбана школа № 9 у Торезі

Пенсіонери теж не залишилися без своєї частки «пресування». Їх масово почали переводити на отримання пенсії на картки «центрального республіканського банку». Нагадаю, що нещодавно у Торезі відкрився єдиний банкомат на «Центральному поселенні»  – південній околиці міста. Декому добиратися туди треба часом і годинами. Проте на папері для Кремля росте чисельність виданих карток. Декому жити стало краще, а комусь гірше.

Торез усе більше нагадує покинуте людьми місто Чорнобильської зони. Спорожнілі оселі, зарослі травою відділення закритих банків, заклади культури із забитими дверима. У центрі міста – оазис із фонтаном і кінотеатром у  форматі 3D, а далі – пустеля, в якій виживають зневірені люди, що чекають пробудження від моторошного сну «русского мира».

Мирослав Тямущий, пенсіонер, м. Торез

Думки, висловлені в рубриці «Листи з окупованого Донбасу», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

Надсилайте ваші листи: DonbasLysty@rferl.org

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *