Російські касетні бомби в Сирії: у чому загроза?

Джонатан Маркус
Оглядач ВВС з питань оборони

Кілька днів тому російська бойова авіація завдала ударів по позиціях сирійського опозиційного угруповання, яке підтримує США, поблизу міста аль-Танф, неподалік від кордону з Іраком. Згідно з повідомленнями, російські літаки скинули касетні бомби.

Сирійський центр моніторингу прав людини, що базується в Британії, оприлюднив зроблені в цьому районі фотографії, на яких видно, судячи з усього, хвостову частину касетної бомби РБК-500. Сполучені Штати були, м’яко кажучи, не дуже задоволені.

Незадоволені не лише фактом використання касетних бомб, що вже спричиняє протиріччя. Обурив Вашингтон і вибір мішеней для цих бомбардувань.

Росія заперечує будь-яку відповідальність за ці авіаудари.

Одразу ж після бомбардувань 16 червня США вдалися до механізму, передбаченого досягнутими на високому рівні домовленостями між двома країнами. Вони обговорили цей інцидент з російською стороною за допомогою відеозв’язку. А надто, американців глибоко обурило те, що авіаударів зазнало угруповання, яке вони підтримують.

Пентагон також наполягає на тому, що цей інцидент виявив і серйозні безпекові питання. Після першої хвилі авіаударів до цього району направили літаки ВПС США. Вони намагалися вийти на контакт з російськими пілотами, а потім полетіли геть, після чого російські ВПС завдали ще одного удару.

Той факт, що бойові літаки США і Росії оперують у безпосередній близькості один від одного, загрожує небезпекою.

Росія наполягає на тому, що інцидент стався з вини американських військових, які не надали їм точної інформації.

Історія з репортажем RT

Додаткова інтрига полягає в тому, що досі Росія особливо не перешкоджала поширенню фотографій з її авіабази Хмеймім у Сирії, на яких видно касетні боєприпаси.

Однак телеканал RT відредагував відеорепортаж візиту російського міністра оборони Сергія Шойгу до Сирії, у якому були кадри з касетними запальними бомбами РБК-500. Кадри ці спочатку вирізали, але пізніше повернули до репортажу. (Як пояснили кореспонденту ВВС в RT, фрагмент вирізав редактор соцмереж не з метою приховати використання касетних бомб російською армією, а з міркувань безпеки: на відео було добре видно пілота).

Від самого початку військової кампанії Росії у Сирії надходять повідомлення про використання російської бойовою авіацією касетних боєприпасів.

У грудні 2015 року представник міністерства оборони Росії стверджував, що Росія не застосовує в Сирії касетні бомби.

Однак кадри касетних бомб класу РБК-500 з’являлися у декількох репортажах російських телеканалів, які мають відносно вільний доступ до бази Хмеймім.

Правозахисні організації – наприклад, Human Rights Watch і Amnesty International, – вже не раз критикували Росію за використання касетних бомб у Сирії.

Попри заперечення з боку Росії, організації, що проводять розслідування на базі відкритих джерел, – Bellingcat і Conflict Investigation Team – проаналізували кадри російської військової операції і дійшли висновку, що факт регулярного використання російською авіацією в Сирії касетних бомб можна вважати доведеним.

У чому небезпека касетних бомб?

Використання касетних бомб спричиняє суперечки з двох основних причин. Касетна бомба являє собою тонкостінну авіаційну бомбу, наповнену дрібнішими бомбами. Ці дрібніші бомби розкидаються на певній висоті над ціллю і покривають значну територію.

Прихильники обмеження озброєнь стверджують, що таким чином касетні боєприпаси вражають як військові, так і цивільні цілі. Більше того, багато дрібніших бомб не вибухають і залишаються на полі бою роками і створюють небезпеку для цивільного населення, особливо для дітей.

Саме тому вже багато років намагаються повністю заборонити цей вид зброї. Міжнародна конвенція, яка забороняє використання касетних бомб, набула чинності в серпні 2010 року. Її вже підписали 119 країн, які погодилися не лише знищити свої запаси таких бомб, але й припинити їхнє виробництво.

Однак не всі країни підписали цю конвенцію. Серед непідписантів – Росія і США. На сайті держдепартаменту США йдеться, що “касетні боєприпаси продемонстрували свою користь на полі бою. Їх вилучення з арсеналу Сполучених Штатів поставить під загрозу життя військовослужбовців США і їхніх союзників”.

А надто, Пентагон наполягає на тому, що “касетні боєприпаси часто призводять до менших втрат серед цивільного населення, ніж більші бомби або артилерійські снаряди”. Немає жодних сумнівів, що Росія має таку ж точку зору.

Очевидно, що інцидент біля аль-Танфа ще більше погіршив відносини між Вашингтоном і Москвою, а також підкреслив той факт, що Росія переслідує в Сирії значно ширші цілі, ніж боротьба з екстремістським угрупуванням “Ісламська держава”.

Але чому Росія вирішила розбомбити саме це угруповання, яке підтримує США, на півдні Сирії, поблизу кордонів Іраку, Сирії та Йорданії – поки що залишається загадкою.

Let’s block ads! (Why?)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *