У Китаї попри протести відкрився фестиваль собачатини

Щорічний фестиваль собачого м’яса почався у південнокитайському місті Юйлінь, попри протести як всередині країни, так і поза її межами.

Очікується, що протягом наступних десяти днів цього заходу тут уб’ють та з’їдять близько 10 тисяч собак та кішок.

Противники фестивалю зібрали 11 мільйонів підписів за його заборону.

Місцева влада твердить, що захід не має офіційної підтримки і проводиться винятково за кошти місцевих підприємців.

Про що йдеться?

На Фестиваль лічів та собачатини люди в Юйліні збираються, щоби споживати тушковане собаче м’ясо, фрукти лічі та місцевий алкоголь.

Традиція їсти собачатину в Китаї, Південній Кореї та інших країнах налічує близько п’яти століть. Тут вірять, що воно допомагає пережити літню спеку.

Однак фестиваль у Юйліні, який починається у день літнього сонцестояння, – порівняно нове явище.

Що стається з тваринами?

У Юйліні кажуть, що вбивають тварин у гуманний спосіб. Однак противники фестивалю твердять: їх вбивають жорстоко і публічно, часом забивають до смерті або варять іще живими.

Перед фестивалем собак зазвичай тримають у маленьких тісних клітках. Деякі з тварин на фотографіях з місця подій мають нашийники: це дозволяє припустити, що йдеться про викрадених домашніх тварин.

Чимало собак перевозять сюди з інших міст у переповнених вантажівках в антисанітарних умовах, сприятливих для розповсюдження хвороб. Активісти, які протестують проти фестивалю, кажуть, що протягом таких мандрівок собак не годують і не поять.

Чи користується фестиваль суспільною підтримкою?

Продаж собачатини для споживання у Китаї не заборонений. Вважається, що щороку тут вбивають на їжу близько 10 млн тварин.

Для багатьох мешканців Юйліню фестиваль собачатини є предметом гордощів. Чимало людей спеціально приїздять до міста, аби скуштувати страви з собачого м’яса у тутешніх ресторанах.

Однак щороку захід збирає на свою адресу дедалі більше критики.

Державна інформагенція Xinhua цього тижня опублікувала результати дослідження, згідно з якими 64% китайців віком від 16 до 50 років підтримують закриття фестивалю в Юйліні, 51,7% – виступають за повну заборону продажу собачатини, а 69,5% – заявляють, що ніколи не пробували собачого м’яса.

Більшість користувачів китайської соцмережі Sina Weibo також виступають проти фестивалю. А один із них каже, що його собака – “член сім’ї, а не їжа”.

Утім, інший користувач пише, що така позиція є лицемірною. Оскільки виглядає, що інші види м’яса, наприклад, свинину, споживати можна, а собачатину – ні, оскільки собаки “є симпатичними”.

Чи мають протести проти фестивалю бодай якийсь вплив?

Юйліньська влада дистанціювалася від заходу і заявивила, що не має відношення до організації фестивалю.

Місцеві ЗМІ повідомляють, що цього року влада заборонила забій собак у громадських місцях. А також, у очікуванні протестів посилили заходи безпеки біля найвідоміших ресторанів та ринків.

Активісти, які протестують проти фестивалю, кажуть, що бізнес на собачому м’ясі переживає кризу, а місцева влада навіть рекомендує чиновникам триматися якнайдалі від ресторанів, де подають собачатину.

Утім, один із продавців собачатини сказав AFP, що протести проти фестивалю насправді зіграли на користь заходу.

“Через протести ще більше людей дізналися, що в Юйліні є фестиваль собачатини. Відтак, кожен приїздить і пробує її”, – заявив він.

Let’s block ads! (Why?)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *