У Лондоні пройшли фінальні “великі дебати” щодо “брекзиту”

У вівторок увечері у Лондоні, у концертному залі “Вемблі арена” пройшли організовані ВВС “Великі дебати” щодо референдуму про членство Великої Британії в ЄС, який відбудеться уже в цей четвер.

Фінальні дебати перед референдумом за участі провідних британських політиків і суспільних діячів тривали майже дві години.

Подивитися їх прийшли шість тисяч людей. Співрозмовники обговорювали проблеми економіки, суверенітету і міграції.

Під час обміну позиціями лідерка шотландських консерваторів Рут Девідсон неодноразово вступала у гостру полеміку з колишнім мером Лондона, консерватором Борисом Джонсоном, що підтримує кампанію за вихід Британії з ЄС, звинувачуючи його у брехні.

Читайте також:

Пан Джонсон у відповідь звинуватив прибічників членства в Євросоюзі у “приниженні Британії”.

Він зірвав овації своїх прибічників в залі, заявивши у короткій фінальній промові: “Четвер може стати нашим Днем незалежності”, – у випадку, якщо Британія проголосує за вихід із ЄС.

“Шляху назад не буде”

Виборчі дільниці відкриються у Британії у четвер, 23 червня, о 7 ранку за місцевим часом (о 9 ранку за Києвом). Британці голосуватимуть, чи залишатися їхній країні у Європейському Союзі, чи виходити з нього.

Рут Девідсон, виступаючи із заключним словом з боку збереження Британії у складі ЄС, заявила аудиторії “Вемблі арени”, що вони мають бути “на 100% упевнені” у своєму рішенні, додавши, що “у п’ятницю вранці шляху назад вже не буде”.

За словами пані Рут, вона відмовляється не визнавати думки експертів, які переконані, що Британії вигідне членство у Євросоюзі.

Ці теледебати – найбільші з часів початку референдумної кампанії – став останнім шансом для обох сторін публічно висловити свої позиції напередодні самого голосування.

Як зазначає політичний редактор ВВС Лаура Кунссберг, у ході дебатів прибічники виходу Британії з ЄС демонстрували більше “емоційного ентузіазму”, тоді як противники “брекзиту” у висловленні своїх аргументів зуміли показати ту пристрасть, яку багатьом не вистачало на попередніх етапах їхньої кампанії.

Участь у дискусії взяв і чинний мер Лондона Садік Хан, який обійняв нову посаду, замінивши на ній Бориса Джонсона, місяць тому. Пан Хан виступив на підтримку того, аби Британія залишалася в Євросоюзі.

Пан Хан і пан Джонсон на дебатах обмінялися взаємними докорами. Так Борис Джонсон звинуватив опонента в тому, що той грає на страху виборців перед невідомим, тоді як Садік Хан заявив, що активісти “брекзиту” “випромінюють ненависть”.

За вихід з ЄС у цій дискусії також агітували міністр енергетики Андрея Лідсом і член парламенту від лейбористів Гізела Стюарт.

Податки й тарифи

Першим великими предметом вівторкової теледискусії стали економіка й торгівля.

Так Рут Девідсон заявила, зокрема, що ЄС, хоч і винен в надмірну бюрократію, надає рівні можливості для малого та середнього бізнесу, а вихід з Євросоюзу може привести до встановлення нових податків і тарифів.

Борис Джонсон відповів на це тим, що Німеччина має бути несповна розуму, щоб в разі “брекзиту” ввести тарифи для Британії.

На його думку, Німеччині надзвичайно вигідна вільна торгівля з Британією, що імпортує велику кількість товарів, випущених німецькою промисловістю.

Андреа Лідсом, у свою чергу, заявила, що аж ніяк не ЄС, а Велика Британія завжди була лідером в сфері прав працівників.

“Нам не потрібні невиборні європейські бюрократи, які диктують нам, якими повинні бути права наших працівників”, – заявила вона.

Але генеральний секретар Конгресу профспілок Френсіс О’Грейді сказала у відповідь, що бажання прихильників виходу з ЄС позбутися брюссельської бюрократії означає лише бажання позбутися прав робітників.

Чи буде Туреччина в ЄС?

Коли обговорення торкнулося проблеми міграції, Садік Хан звинуватив своїх опонентів у брехні і спробах налякати виборців перспективою вступу Туреччини в ЄС.

“Туреччина не вступить найближчим часом в ЄС”, – запевнив він.

На що Гізела Стюарт нагадала, що британський уряд щосили намагається прискорити вступ Туреччини до Європейського Союзу.

За її словами, безконтрольна імміграція привела до надзвичайного навантаження на всі соціальні служби, і це проста констатація факту.

Один з представників аудиторії запитав, з якою кількістю мігрантів здатна впоратися Британія. Френсіс О’Грейді відповіла на це, що важливо мати можливість керувати потоком мігрантів, але додала, що сита по горло тим, що іммігрантів звинувачують в проблемах, викликаних, насправді, недоліками в роботі уряду.

Андреа Лідсом зазначила, що неконтрольована міграція призводить до скорочення зарплат працівників.

Крім того, як нагадав колишній лондонський мер, міністру внутрішніх справ Британії не вдається видворити з країни тяжких злочинців, оскільки цьому перешкоджають європейські закони. За його словами, на цьому тлі “абсолютно дивовижно, як прихильники ЄС мають нахабство стверджувати, що залишаючись в рамках організації, ми покращуємо нашу безпеку”.

У відповідь на це його наступник на посту лондонського мера попросив назвати хоча б одну країну НАТО, яка б підтримувала вихід Британії з Євросоюзу.

За даними останніх опитувань громадської думки, число прихильників і супротивників виходу з ЄС на даний момент приблизно приблизно на одному рівні.

Let’s block ads! (Why?)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *