Преса: німецькі соціал-демократи хочуть зближення з Москвою?

Західна преса коментує завершення кар’єри Златана Ібрагімовича у збірній Швеції, пише про бажання німецьких соціал-демократів зблизитись з Москвою, заклик європейських енергетиків до пожвавлення постачань російського газу та новинку від іспанських виноробів.

Guardian: прощавай, Златане!

Це кінець. І він настав у країні, де Златан Ібрагімович завоював стільки сердець своїм “унікальним стилем гри” за клуб “Парі Сен-Жермен”, пише Guardian про останній матч футболіста збірної Швеції.

У цій грі шведи програли команді Бельгії, втративши шанс на вихід до плей-оф.

“Після видатних 116 матчів за збірну та 62 голів, – пише Guardian. – Прощавай, Златане! Інколи це було абсолютно дивовижно”.

Іспанська La Vanguardia зазначила, що “міжнародна кар’єра Ібрагімовича мала сумний фінал”.

“Кажіть що завгодно, та це Євро, як і багато інших чемпіонатів, втрачає, коли легенда – принаймні, Ібрагімович хотів би, щоб його так називали – має йти”, – підсумовує іспанська El Mundo.

Німецькі соціал-демократи та Москва?

Ангела Меркель опинилася під тиском партнерів по коаліції Соціал-демократичної партії Німеччини через антиросійські санкції, повідомляє Financial Times.

Від часів анексії Криму канцлер найбільш активно виступала за “жорстку позицію ЄС проти Москви”, зазначає видання.

Соціал-демократи хочуть послабити напругу у відносинах із Володимиром Путіним і знаходять підтримку … особливо у південній ЄвропіFinancial Times

Але як довго вона буде дотримуватися такої політики – невідомо, бо німецькі соціал-демократи, які “дружньо налаштовані до Москви”, хочуть послабити напругу між країнами.

“За два тижні до відкриття ключового саміту НАТО у Варшаві соціал-демократи хочуть послабити напругу у відносинах із президентом Росії … і знаходять підтримку в інших західних столицях, особливо у південній Європі”, – пише газета.

Так, лідер соціал-демократів і заступник пані Меркель Зігмар Габріель планує зустріч із паном Путіним у Росії для обговорення економічної співпраці між країнами.

А напередодні міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, який також є членом Соціал-демократичної партії, розкритикував “брязкання зброєю” Заходу на своєму східному кордоні.

Такі заяви пана Штайнмаєра відбивають “давнє переконання у дружній політиці соціал-демократів відносно Росії”, що сягає часів зближення між Берліном та Москвою за часів “холодної війни”, зазначає видання.

На думку експертів, такі дії партії радше мають на меті підвищення рейтингу напередодні виборів, проте грають на руку Кремлю.

“Я занепокоєний. У дуже напруженій ситуації міністр закордонних справ Німеччини послаблює позицію Німеччини, ЄС та НАТО і грає на руку Путіну”, – цитує видання аналітика Стефана Містера.

Газові справи

Європейські енергетики закликають пожвавити постачання дешевого газу з Росії, пише Daily Telegraph.

“Європейських лідерів закликали відкласти протистояння російському домінуванню на європейському газовому ринку та скористатися перевагами дешевого імпорту, щоб не піддавати небезпеці промисловість, яка намагається впоратися зі зростанням цін на енергію”, – пише видання.

Топ-менеджмент провідних енергетичних компаній, включно із Shell, BP та Vitol, відкинув занепокоєння Єврокомісії щодо укладання угод із Росією та пояснив, що країна “забезпечує стабільні та надійні постачання газу”.

Так, за словами консультанта в галузі енергетики Філіпа Ламберта, відмова Європи від газових постачань із Росії “необґрунтована” і загрожує “зубожінням європейських громадян”.

“Європа постачала російський газ близько 17 тисяч днів, і за цей період перебої тривали лише 14 днів. Через ці два тижні кажуть, що російський газ – ненадійний. Це просто неправда”, – цитує газета Ламберта.

Зараз BP та Shell посилює свою присутність у російському регіоні. Так, минулого тижня BP оголосила про новий спільний проект із “Роснефтью” у басейні Північного моря, а Shell приєдналася до “Газпрому” у будівництві другого газогону в рамках проекту Північний Потік, підсумовує Daily Telegraph.

Блакитне вино

Забудьте про червоне, біле та рожеве вино: нині з’являється новий тренд – “блакитне вино”, повідомляє Independent.

Рецепт напою винайшли шестеро молодих підприємців з Іспанії та зробили справжню революції у місцевій виноробній індустрії. Невдовзі блакитне вино має з’явитися на ринках Британії, повідомляє видання.

Напій готують із різних сортів червоного та білого винограду з різних регіонів Іспанії.

Блакитного відтінку йому надає антоціан – пігмент зі шкірки червоного винограду та індиготін, який міститься у рослинах. До напою додають безбарвні підсолоджувачі, щоб надати характерного смаку та забезпечити необхідну міцність.

За словами підприємців, їм уже вдалося продати понад 70 тисяч пляшок такого вина в Іспанії. Найкраще воно смакує із суші, мексиканськими начос із соусом гуакамоле чи італійською пастою карбонара, переконані автори напою.

Тетяна Кирилюк, Служба моніторингу ВВС.

Let’s block ads! (Why?)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *