Британці проголосували щодо членства в ЄС

У Британії завершилося голосування на історичному референдумі щодо того, залишатися країні у складі Євросоюзу чи вийти з нього.

Виборчі дільниці, які почали роботу о 7:00 за місцевим часом (о 9:00 за Києвом), зачинилися о 22:00 (опівночі за Києвом).

Невдовзі після цього у центрах по всій території країни починають підрахунок голосів.

Екзит-полів не проводили, тож мільйонам людей, які віддали свій голос, доведеться чекати офіційного результату, аби дізнатися, як проголосувала країна.

Його оголосять “близько сніданку” у п’ятницю, заявили раніше у центральній виборчій комісії Британії.

Результат голосування, який, на думку більшості експертів, неможливо передбачити, може стати поворотною точкою у стосунках Британії із Євросоюзом та рештою світу.

Якщо Велика Британія стане першою країною, що вийде із ЄС, це може стати найбільшим потрясінням за всю історію блоку, до складу якого зараз входять 28 країн.

В інакшому випадку Лондону забезпечене звільнення від посилення політичного союзу та інші поступки, про які домовився прем’єр-міністр Девід Кемерон під час перегляду умов членства країни.

Опубліковані у четвер результати опитування, проведеного Ipsos Mori на замовлення лондонської газети Evening Standard, вказували на те, що 52% виборців воліли, аби Британія залишилася у складі Євросоюзу – проти 48% тих, хто підтримував вихід.

Рекордна цифра

Раптові повені ускладнили процес голосування на півдні Англії, у тому числі в Лондоні, де довелося переносити деякі виборчі дільниці.

Для участі в референдумі про долю Британії зареєструвалися майже 46,5 мільйона громадян – рекордна цифра для подібного голосування у країні.

Це – лише третій референдум в історії Сполученого Королівства. Кампанія до нього, у якій прихильники виходу з ЄС змагалися із противниками такого кроку за якнайбільшу підтримку виборців, тривала понад чотири місяці.

У бюлетені, який пропонували учасниками референдуму, було одне єдине запитання: “Чи має Сполучене Королівство залишатися членом Європейського Союз, чи має вийти з Європейського Союзу?”

Перемогу здобуде та відповідь, яка отримає більше половини голосів.

Після того, як виборчі дільниці зачинять у четвер ввечері, скриньки із бюлетенями зберуть і надішлють для обробки у 382 місцеві виборчі комісії, кожна з яких репрезентує 380 районів місцевого управління в Англії, Шотландії та Уельсі, плюс Північну Ірландію та Гібралтар.

Результати підрахунку із них почнуть надходити уже в ранні години п’ятниці, як і спільні регіональні результати із 11 регіональних комісій.

Let’s block ads! (Why?)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *