Китай: “брекзит” кине тінь на всю глобальну економіку

Китайські економічні експерти застерігають, що рішення Великої Британії вийти зі складу Європейського союзу “кине тінь на глобальну економіку”.

Міністр фінансів Китаю Лу Цзівей заявив, що “відлуння й наслідки” “брекзиту” з’являтимуться упродовж наступних 5-10 років.

А за словами члена комітету грошово-кредитної політики центрального банку Китаю Хуана Їпіна, “брекзит” може узагалі “повернути назад глобалізацію”. Це, зазначив китайський експерт, буде вкрай погано як для світової економіки загалом, так і для Китаю зокрема.

Минулого року від Китаю у Британію надійшли 3,3 мільярда доларів прямих інвестицій, згідно з даними юридичної компанії Baker & McKenzie. Загалом за десять років – між 2005 і 2015 – Китай вклав у Британію близько 30 мільярдів доларів.

Надмірна реакція

Водночас, хоч Лу Цзівей і вважає, що результати британського референдуму зашкодять глобальній економіці, за його словами, передбачити реальні наслідки вкрай складно.

Китайський міністр також вважає, що перша реакція ринків наступного дня після голосування у Британії була дещо надмірною.

“Миттєва реакція ринку, ймовірно, була дещо надмірною, і йому треба заспокоїтися і зробити об’єктивну оцінку”, – зазначив Лу Цзівей.

Читайте також:

У перший же день після референдуму – і в той самий день після оголошення результатів референдуму – у п’ятницю, 24 червня,

британський фунт стерлінгів упав до найнижчого за останні 30 років рівня, подешевшавши на 7,5% відносно американського долара і на 11,4% відносно японської єни.

Японський уряд навіть попередив, що може втрутитися, аби зупинити дорожчання єни – на тлі того, як інвестори кинулися купувати японську валюту з метою уберегти свої фінанси.

Того ж дня, у п’ятницю, швейцарський нацбанк здійснив заходи із послаблення швейцарського франка, що на тлі новин із Британії зріс на 2,1% відносно долара.

Негативно на рішення про “брекзит” відреагували стокові ринки США та Близького Сходу.

Let’s block ads! (Why?)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *