Новим президентом Ісландії став позапартійний кандидат

Історик, позапартійник і новачок у політиці Гудні Йоханнессон переміг на президентських виборах в Ісландії.

Згідно із фінальними результатами голосування, пан Йоханнессон отримав 39% підтримки, випередивши колишнього прем’єр-міністра і голову центрального банку країни.

У своєму зверненні до прихильників 47-річний історик заявив, що зробить усе, аби стати об’єднуючою силою в Ісландії.

Президентські вибори в Ісландії пройшли на тлі загального розчарування політичною елітою в країні, багато членів якої виявилися причетними до офшорного скандалу із “панамськими паперами”. Зокрема, у відставку вимушений був подати прем’єр-міністр країни Сігмундур Давид Гуннлаугссон.

Звичайний батько

Посада президента в Ісландії здебільшого церемоніальна.

Водночас пан Йоханнессон, який стверджує, що ніколи не був членом жодної політичної партії, під час передвиборчої кампанії закликав до уведення конституційного положення, що дозволить громадянам проводити референдуми з приводу парламентських рішень.

За його словами, це дасть народу можливість завжди мати останній голос у вирішенні найважливіших питань.

Під час виборів президента, за деякими підрахунками, близько 10% населення країни перебували у Франції, де збірна Ісландії бере участь у чемпіонаті Європи з футболу 2016.

За словами Гудні Йоханнессона, його першим завданням на президентському посту стане поїздка до Франції і підтримка ісландських футболістів у матчі проти збірної Англії у понеділок, 27 червня.

Пан Йоханнессон – експерт із політичної історії, дипломатії й конституції. Під час передвиборчої кампанії новоявлений політик не зізнавався, яку політичну силу від підтримує.

За його власними словами, він – звичайний батько, якому подобається читати, бігати і грати в футбол, і який переклав ісландською чотири романи американського письменника Стівена Кінга.

Попередній президент Ісландії Олафур Рагнар Грімссон незмінно обіймав посаду упродовж п’яти термінів, очолюючи країну 20 років.

Let’s block ads! (Why?)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *