Меркель: переговорів про “брекзит” не буде до офіційного запиту від Лондона

Європейський Союз не проводитиме переговорів щодо виходу Британії з ЄС доти, доки Лондон формально не запустить дію 50-ї статті Лісабонського договору, що описує процедуру виходу з Євросоюзу. Про це після зустрічі у Берліні заявили лідери Німеччини, Франції та Італії.

“Ми дійшли згоди, що 50-а стаття Лісабонського договору дуже чітка: країна-учасниця, що воліє залишити Європейський Союз, має сповістити Європейську Раду. Доки цього не станеться, жодних подальших кроків бути не може. Тільки тоді Європейська Рада випустить директиву, відповідно до якої буде обговорюватися вихід [з ЄС]”, – заявила німецька канцлерка Ангела Меркель на спільній конференції із президентом Франції Франсуа Олландом і прем’єром Італії Маттео Ренці.

“Це означає, і ми у цьому погоджуємося, що не буде жодних ані неофіційних, ані офіційних переговорів щодо виходу Британії з ЄС доти, доки Європейська Рада не отримає [від Британії] запиту на вихід з Європейського Союзу”, – наголосила канцлерка.

Щойно Британія подасть офіційну заявку про вихід із ЄС, згідно із статтею 50 Лісабонської угоди буде запущено механізм переговорів щодо виходу, які, як очікується, триватимуть два роки.

Британський прем’єр Девід Камерон, який має піти з посади у жовтні цього року, раніше заявив, що залишає це питання своєму наступнику.

Рішення – наступникам

У понеділок прем’єр-міністр Британії Девід Кемерон звернувся до британського парламенту, де підтвердив, що усі ключові рішення про вихід країни з ЄС ухвалюватиме його наступник. Чинний кабінет готує для нього відповідні документи, але заяву про вихід подавати не стане, заявив пан Кемерон.

Виступаючи у палаті громад з офіційним оголошенням результатів референдуму 23 червня про членство Британії в Євросоюзі, Девід Кемерон зазначив, що він уже сповістив керівництво ЄС, а також канцлерку Німеччини Ангелу Меркель про те, що його кабінет не має наміру офіційно ініціювати процес виходу Британії з Євросоюзу.

Прем’єр має намір повторити це у вівторок на засіданні Європейської Ради.

Пан Кемерон запевнив, що його уряд робить і зробить все, що в його силах, але “всі ключові рішення не будуть прийняті до тих пір, поки не з’явиться новий прем’єр-міністр”.

Відразу після перемоги прихильників виходу Британії з ЄС на референдумі, Кемерон, який виступав за Євросоюз, оголосив, що піде у відставку до жовтня. Серед його ймовірних наступників називають лідера табору євроскептиків Бориса Джонсона і міністра внутрішніх справ Терезу Мей, яка у питанні про членство в ЄС підтримувала прем’єра.

Читайте також:

Кемерон повідомив в понеділок в парламенті, що уряд створить спеціальну групу з представників різних відомств, яка підготує інформацію про варіанти розвитку відносин з Євросоюзом для майбутнього уряду.

“Ми в повній мірі залучимо до цього процесу уряди Уельсу, Шотландії, Північної Ірландії та будемо консультуватися з Гібралтаром і коронними володіннями”, – додав пан Кемерон.

“Новий імпульс” для ЄС

Водночас на прес-конференції у Берліні лідери Німеччини, Франції та Італії закликали дати ЄС “новий імпульс” вже у найближчі місяці. За словами Ангели Меркель, цей “імпульс” стосуватиметься таких сфер, як “безпека, зростання робочих місць і конкурентоспроможності”.

Незадовго до зустрічі у Берліні канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Франсуа Олланд заявили, що мають “повне порозуміння” щодо того, що робити із наслідками рішення Британії вийти із ЄС.

Як заявив президент Франції Франсуа Олланд, без спільної позиції “виникне ризик розколу, розбіжностей і суперечок”.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель також наголошувала, що потрібні спокійні переговори, і заявила, що “зараз не наполягатиме на швидкому графіку” для “брекзиту”.

Речник німецького уряду Штефан Шрайберт також заявив, що у разі, як Британії “потрібен розумний проміжок часу” на те, аби подати формальну заявку про вихід, у ЄС поставляться до цього “із повагою”. Проте, підкреслив представник уряду Німеччини, невизначеність не може тривати вічно.

Після Берліна – Брюссель

Берлінські переговори трьох європейських лідерів передували саміту ЄС у Брюсселі, що має відбутися 28-29 червня.

На вечір 28 червня запланована вечеря, під час якої лідери ЄС очікують обговорити наслідки референдуму у Британії із британським прем’єром Девідом Камероном.

Це є питання обговорюватиметься і під час сніданку наступного дня, але вже за відсутності британського прем’єра.

28 червня у Брюсселі має відбутися і позачергове засідання Європарламенту, присвячене питанню виходу Британії із ЄС. Очікується, що на засіданні мають виступити голова Європейської Ради Дональд Туск, голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер, а також партійні лідери, зокрема, Найджел Фарадж, лідер Партії незалежності Сполученого Королівства (UKIP), і один із очільників кампанії за вихід Британії із ЄС.

До Брюсселя у понеділок прибув і Державний секретар США Джон Керрі.

Раніше, від час візиту до Рима, він висловив жаль через рішення британських виборців, але додав, що США мають намір і надалі підтримувати тісні відносини із ЄС.

Let’s block ads! (Why?)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *