У Берліні пройдуть переговори трійки лідерів ЄС напередодні саміту у Брюсселі

Напередодні саміту ЄС у Брюсселі, що має відбутися 28-29 червня, у Берліні пройде зустріч лідерів Німеччини, Франції та Італії. До них також приєднається голова Європейської Ради Дональд Туск.

Очікується, що європейські лідери обговорять наслідки рішення Британії про вихід із ЄС.

Незадовго до цього канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Франсуа Олланд заявили, що мають “повне порозуміння” щодо того, що робити із наслідками рішення Британії вийти із ЄС.

Як заявив президент Франції Франсуа Олланд, без спільної позиції “виникне ризик розколу, розбіжностей і суперечок”.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель наголосила, що потрібні спокійні переговори, і заявила, що “зараз не наполягатиме на швидкому графіку” для “брекзиту”.

Водночас речник уряду Німеччини Штефан Шрайберт заявив: “Лише тоді, коли Британія зробить заявку відповідно до статті 50 (Лісабонської угоди, яка регулює діяльність ЄС. – Ред.), Рада ЄС розробить порядок процесу виходу із угоди. Наразі ясно лише одне: поки Британія не надішле цей запит, не може бути неформальних попередніх переговорів про умови виходу”.

Речник німецького уряду також заявив, що у разі, як Британії “потрібен розумний проміжок часу” на те, аби подати формальну заявку про вихід, у ЄС поставляться до цього “із повагою”. Проте, підкреслив представник уряду Німеччини, невизначеність не може тривати вічно.

Щойно Британія подасть офіційну заявку про вихід із ЄС, згідно із статтею 50 Лісабонської угоди буде запущено механізм переговорів щодо виходу, як, які очікується, триватимуть два роки. Британський прем’єр Девід Камерон, який має піти з посади у жовтні цього року, заявив, що залишає це питання своєму наступнику. Пізніше у понеділок, як очікується, він має звернутися до парламенту. Водночас політики, які провадили кампанію за вихід Британії із ЄС, зараз кажуть, що поспішати із цим не потрібно.

Після Берліна – Брюссель

Берлінські переговори трьох європейських лідерів передуватимуть саміту ЄС у Брюсселі, що має відбутися 28-29 червня.

На вечір 28 червня запланована вечеря, під час якої лідери ЄС очікують обговорити наслідки референдуму у Британії із британським прем’єром Девідом Камероном.

Це є питання обговорюватиметься і під час сніданку наступного дня, але вже за відсутності британського прем’єра.

28 червня у Брюсселі має відбутися і позачергове засідання Європарламенту, присвячене питанню виходу Британії із ЄС. Очікується, що на засіданні мають виступити голова Європейської Ради Дональд Туск, голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер, а також партійні лідери, зокрема, Найджел Фарадж, лідер Партії незалежності Сполученого Королівства (UKIP), і один із очільників кампанії за вихід Британії із ЄС.

До Брюсселя має прибути і Державний секретар США Джон Керрі.

Під час візиту до Рима він висловив жаль через рішення британських виборців, але додав, що США мають намір і надалі підтримувати тісні відносини із ЄС.

Не на часі?

За збігом обставин саме на ці дні припали і європейські візити українського президента Петра Порошенка, який має відвідати Брюссель 27 червня, і прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, який вже розпочав свій дводенний візит до Берліна із зустрічі з канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

Як йдеться у повідомленні прес-служби президентської адміністрації, “консультації, або “міні-саміт” Україна-ЄС 27 червня, будуть присвячені обговоренню результатів референдуму у Великій Британії про членство в Євросоюзі та їх впливу на відносини між Україною та ЄС, шляхів подальшої мобілізації підтримки Євросоюзом порядку денного реформ в Україні, максимального використання потенціалу поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі, а також запровадження безвізового режиму”.

Крім того, згідно із повідомленням, президент Порошенко планує використати переговори в Брюсселі для сприяння формуванню консенсусу серед держав-членів ЄС щодо продовження терміну дії економічних санкцій проти Росії у зв’язку із агресією проти України.

Під час переговорів сторону ЄС представлятимуть голова Європейської Ради Дональд Туск, голова Європейської Комісії Жан-Клод Юнкер та голова Європейського Парламенту Мартін Шульц, Високий Представник ЄС із закордонних справ та безпекової політики Федеріка Моґеріні, а також ключові комісари.

У президентській адміністрації також повідомляють, що окрема зустріч із головою Європарламенту Мартіном Шульцем має бути присвячена обговоренню запровадження ЄС безвізового режиму для громадян України.

Проте ще напередодні ЗМІ припускали, що президентові України доведеться вносити зміни як у графік зустрічей, так і у тематику переговорів. Проте поки що офіційних повідомлень з цього приводу не було.

Одразу по тому, як стали відомі результати британського референдуму щодо членства у ЄС, українські оглядачі заявили, що рішення про вихід Британії не є доброю новиною для України.

Let’s block ads! (Why?)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *