Атаки в Стамбулі: одна українка загинула, троє поранені

Одна українка загинула від отриманих поранень під час атак у Стамбулі, ще одна жінка та двоє чоловіків перебувають у лікарнях Стамбула, повідомляє Департамент консульської служби МЗС України.

У людей поранення різного ступеня тяжкості, їхньому життю та здоров’ю наразі нічого не загрожує, йдеться у повідомленні дипломатів.

Постраждалих у лікарні відвідав консул України у Стамбулі.

Внаслідок атак на аеропорт, які сталися ввечері 28 червня, загинула щонайменше 41 людина, 239 людей поранено.

Не подорожувати до і через Стамбул

МЗС України радить українським громадянам тимчасово утриматися від поїздок до Стамбула – після нападів у стамбульському аеропорту “Ататюрк”.

У разі ж здійснення транзитних подорожей через аеропорти Стамбула, МЗС радить перевіряти інформацію у авіаперевізників про наявність альтернативних маршрутів.

Крім того, українські дипломати рекомендують громадянам загалом бути пильними і обережними під час відвідин Туреччини у зв’язку із підвищенням рівня терористичних загроз у цій країні.

“Громадянам необхідно виявляти підвищену пильність і обережність, уникати відвідання місць масового скупчення людей, зокрема об’єктів туристичної інфраструктури, …місць проведення мітингів та демонстрацій тощо”, – йдеться у поширеній МЗС заяві.

Рекомендують обмежити час перебування у аеропортах, морських порта, вокзалах та вузлових зупинках громадського транспорту, менше відвідувати адмінбудівлі, торговельно-розважальні комплекси.

У МЗС також нагадують про необхідність завжди мати з собою документи, що посвідчують особу, стежити за новинами і дотримуватися вказівок місцевих правоохоронних органів і влади.

Окрім Стамбула, міністерство також радить уникнути за можливості відвідин південних на південно-східних регіонів Туреччини і регіонів, що межують з Сирією та Іраком.

За даними слідства, у вівторок приблизно о 21:50 за місцевим часом, три озброєні злоумисники під’їхали до аеропорту Стамбула на таксі. Як повідомляє турецька газета Haber Turk, один із нападників підірвав себе на вулиці перед входом до терміналу, два інших відкрили вогонь поруч із пунктом огляду багажу.

Відповідальність за атаку на себе не взяв ніхто. Представники турецької влади кажуть, що за нападом може стояти “Ісламська держава”.

Середу оголошено днем жалоби у Туреччині.

Інцидент виглядав як великий cкоординований напад, повідомляв кореспондент BBC Марк Лоуен із літака, який застряг на злітній смузі у Стамбулі.

За словами журналіста, аеропорт “Ататюрк” уже давно вважали вразливим об’єктом. На вході до терміналу є рентген-сканери, але перевірку автомобілів обмежено.

США засудили “огидний напад” у Стамбулі. Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр висловив співчуття: “Ми сумуємо за жертвами… Ми разом із Туреччиною”.

Нещодавні терористичні напади у Туреччині влада приписувала курдським сепаратистам і угрупуванню “Ісламська держава”.

Минулого року аеропорт “Ататюрк” увійшов до трійки найбільших у Європі – після лондонського “Хітроу” та аеропорту Шарля де Голля у Парижі.

У 2015 році його послугами скористалися понад 61 мільйонів людей.

Let’s block ads! (Why?)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *