Чи вибачився Ердоган перед Путіним?

У понеділок речник російського президента Дмитро Пєсков заявив, що Володимир Путін отримав від глави Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана вибачення за загибель пілота російського бомбардувальника Су-24, збитого турецькими ВПС.

Перед тим прем’єр-міністр Туреччини Біналі Їлдирим сказав репортерам, що у відносинах Росії і Туреччині відбуваються “прекрасні зміни” і що Анкара готова виплатити компенсацію за Су-24.

У вівторок заступник голови російського МЗС назвав це кроком у правильному напрямку з боку Туреччини.

Російська служба звернулася за коментарем до оглядача Турецької служби ВВС Еніса Сенердема.

ВВС: Як в Туреччині сприймають цей раптовий розвиток подій – лист Ердогана і заяву про виплату можливої компенсації за збитий літак, яку начебто зробив прем’єр-міністр Біналі Їлдирим?

Е.С .: Прем’єр-міністр Туреччини Біналі Їлдирим по TRT [турецькому телеканалу] заявив, що Туреччина готова виплатити компенсацію за завдані збитки, але сьогодні [28 червня] після виступу в парламенті він почав відповідати на запитання журналістів, і йому поставили питання: що він мав на увазі, компенсацію за літак чи за загибель пілота, і він відповів, що за літак жодних виплат не буде. Так що у цьому питанні чіткості немає.

Чи мав він на увазі компенсацію родині загиблого пілота чи щось ще? Поки що зрозуміло, що Туреччина не хоче виплачувати гроші російській владі за збитий літак, але, можливо, виплатить щось родині.

Повернути російських туристів Туреччині вкрай важливо

А взагалі, такі настрої вже були відчутні останні два місяці. По-перше, на це вплинула економічна ситуація, на якій стало серйозно позначатися відсутність туристів з Росії.

Дедалі більше повідомлень про те, що збанкрутував черговий власник готелю, курорти й готелі закриваються, оскільки зайнятість становить усього 10-20%. Тому повернути російських туристів Туреччині вкрай важливо.

Крім того, Туреччина хоче знову налагодити торгівлю, оскільки Євросоюз зараз перебуває в не дуже хорошій формі – і через “брекзит”, і взагалі, а Близький Схід роздирають конфлікти, так що там турецьким компаніями теж нема чого шукати. А Росія може знову стати хорошим торговим партнером, яким вона і була до інциденту зі збитим літаком.

ВВС: Але є ж ще і політичний бік? Як він вплинув на розвиток подій?

Е.С .: Ердоган знову хоче брати участь в сирійських подіях, а для цього йому необхідно почати безпосередньо спілкуватися з Росією, тому що саме вона контролює зараз всю ситуацію.

Відтоді, як був збитий російський літак, Туреччина не може літати в сирійському повітряному просторі і не може виробити жодної стратегії – зокрема, щодо ситуації з сирійськими курдами, що великий мінус.

Так що Туреччина хоче знову стати активним учасником врегулювання сирійського конфлікту, а щоб цього домогтися, треба почати налагоджувати відносини з росіянами.

Контакт із Асадом можливий?

ВВС: Є розмови про те, що Ердоган може навіть захотіти налагодити контакт з Башаром Асадом.

Е.С .: Про це сказало лише одне джерело в інтерв’ю Reuters. Воно сказало: “Ми вважаємо Асада злочинцем, але в тому, що стосується курдів, наші позиції збігаються”.

Справа в тому, що ані Ердоган, ані Асад не хочуть створення курдської держави на півночі Сирії. Вони хочуть зупинити наступ курдів в цьому районі.

Так що принаймні був зроблений якийсь натяк на те, що є спільний ґрунт для переговорів між Ердоганом і Асадом.

Ані Ердоган, ані Асад не хочуть освіти курдської держави на півночі Сирії. Вони хочуть зупинити наступ курдів в цьому районі.

Але разом з тим Ердоган, звичайно, говорить, що Асад повинен піти, що у нього немає політичного майбутнього в Сирії.

Ще до цього, десь у квітні-травні, ліванська газета “Аль-Манар” написала – щоправда, без будь-якого посилання на солідне джерело, – що нібито в Алжирі за посередництва алжирських дипломатів відбувається зустрічі між турецькими і сирійськими дипломатами, щоб закласти фундамент майбутніх переговорів.

Тоді це повідомлення не сприйняли як правдиве, але зараз, після інтерв’ю Reuters, це набуває більший сенс, хоча, наголошу: офіційних підтверджень немає.

Крім того, щойно відбулося налагодження відносин з Ізраїлем, якраз сьогодні підписано угоду про відновлення дипломатичних зв’язків.

А в понеділок прем’єр-міністр Туреччини натякнув на те, що Анкара може захотіти налагодити відносини з Єгиптом. Відколи Абдель Фаттах Сісі прийшов до влади, Туреччина була налаштована дуже критично щодо Сісі і того, яким чином він отримав владу.

Туреччина постійно заявляла, що це [відсторонення від влади президента-ісламіста Мохаммеда Мурсі] сталося з порушенням міжнародних законів, і що фельдмаршал Сісі не є легітимним президентом. Однак у вчорашній заяві пролунало таке: хоча політична сторона питання залишається незмінною, Туреччина може відновити економічні зв’язки з Єгиптом.

Так що ці спроби виправити відносини з сусідами по регіону – це досить серйозні зміни курсу для Туреччини.

“Брекзит” допоміг?

ВВС: Лист Ердогана Путіну і спроби налагодити зв’язки з Росією якраз збіглися з референдумом в Британії про вихід з ЄС. Чи не мала ця гучна новина свого впливу?

Е.С .: Так, про це говорять. Є дві точки зору. Перша – “брекзит” допоміг Туреччині втілити свої амбіції в конкретні слова. Звичайно, наведення мостів з Ізраїлем зайняло три роки, тож це не одномоментне рішення і, можливо, просто збіг за часом.

Що стосується вибачень перед Росією, то, наприклад, відомо, що Ердоган привітав президента Путіна з Днем Росії, що було до “брекзиту”, але цього виявилося недостатньо.

Є ті, хто говорить, що Туреччина використовує “брекзит” на свою користь, щоб під галас виправити зіпсовані відносини з іншими країнами.

Але дехто в Туреччині вважає, що “брекзит” виявив непримиренні суперечності всередині ЄС і Туреччина відтепер не може покладатися на Євросоюз як на постійного партнера. Звідси – пошук нових партнерів, більш надійних.

В соцмережах йде бурхливе обговорення того, вибачився Ердоган насправді чи ні. Справа в тому, що турецькою мовою ці слова вибачення можна розуміти по-різному: як “мені дуже шкода” і як “вибачте”

ВВС: Як лист з вибаченням за збитий російський літак обговорюють в турецьких соцмережах?

Е.С .: В соцмережах йде бурхливе обговорення того, вибачився Ердоган насправді чи ні. Справа в тому, що турецькою мовою ці слова вибачення можна розуміти по-різному: як “мені дуже шкода” і як “вибачте”.

Саме про це і сперечаються – що малося на увазі. Опоненти президента вказують, що він поступився своєю позицією, а його затяті захисники кажуть: ні, президент не вибачився, він просто висловив жаль і висловив бажання налагодити відносини.

А дехто вважає, що Ердоган для внутрішнього користування “начебто висловив жаль”, а для зовнішнього, для Росії – вибачився, але насправді грань дуже тонка.

[У вівторок Дмитро Пєсков у зв’язку з появою різночитань в російських ЗМІ заявив журналістам, що опублікований Кремлем російський переклад листа президента Туреччини з вибаченнями повністю відповідає турецькому тексту листа, і що там міститься слово “вибачте”. – Ред.]

Тепер справа за російською стороною

ВВС: Чого тепер очікувати?

Е.С .: Тепер справа за російською стороною. Якщо Росія прийме цей лист як вибачення і якщо Кремль вирішить, що запевнення у готовності відшкодувати збитки є достатніми, то справи почнуть налагоджуватися.

Навряд чи можна залатати проблеми за кілька днів, але на середу запланована телефонна розмова між президентами двох країн, і турецька преса спекулює, що Путін подзвонить Ердогану і подякує йому за вибачення, після чого процес відновлення відносин піде вгору.

До того ж міністр закордонних справ Туреччини буде присутній на саміті Організації чорноморського економічного співробітництва в Сочі [1 липня], що буде наступним кроком, ймовірно.

Але найголовніше – це завтрашня розмова двох “мачо”-президентів по телефону. Туреччині дуже важливо відновити торговельні відносини з Росією і повернути російських туристів.

ВВС: Як швидко це може статися?

Е.С .: Схоже, що цей рік вже втрачений, але, можливо, в майбутньому році вони повернуться. Все тепер залежить від Кремля.

Let’s block ads! (Why?)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *