Прокурори реагують на порушення закону і прав громадян органами поліції та кримінально-виконавчої інспекції при обмеженні їх особистої свободи

Генеральною прокуратурою України організовано проведення перевірок стану додержання органами поліції та кримінально-виконавчої інспекції вимог законодавства про адміністративні правопорушення при застосуванні до громадян примусових заходів впливу за адміністративні правопорушення.

За їх результатами встановлено численні факти незаконного обмеження свободи громадян, порушення прав на захист, порядку виконання адміністративних стягнень тощо.

Зокрема, допускаються випадки безпідставного затримання громадян, їх протиправного огляду, незаконного доставляння до органів поліції, а в окремих випадках – за відсутності події чи складу адміністративного правопорушення. Прокурорами розслідується низка кримінальних проваджень стосовно працівників поліції за фактами незаконного застосування до громадян фізичної сили та спеціальних засобів, передусім кайданок.

Порушення прав затриманих при застосуванні фізичної сили та спеціальних засобів, що обмежують особисту свободу, є найбільш поширеними серед працівників патрульної служби.

У всіх регіонах держави поліцією не виконуються вимоги законодавства щодо змісту протоколів про адміністративне правопорушення та про затримання, зокрема не зазначення суті вчиненого порушення, часу і мотивів затримання, повідомлення родичів затриманого, забезпечення конституційного права на захист та ін.

Виявлено непоодинокі порушення порядку виконання працівниками поліції адміністративного арешту, тяганини у забезпеченні його повного відбування за рішенням суду.

За відсутності належного відомчого контролю та внаслідок безвідповідального виконання окремими поліцейськими службових обов’язків значна кількість правопорушників тривалий час залишається непокараною, у тому числі за керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного сп’яніння, вчинення насильства у сім’ї тощо. Поширені такі порушення у всіх регіонах держави, насамперед у Дніпропетровській, Запорізькій, Одеській, Миколаївській, Херсонській областях.

У більшості спеціальних установ поліції, де особи відбувають адміністративний арешт, виявлено порушення вимог ст. 7 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» щодо створення належних умов матеріально-побутового та медико-санітарного забезпечення осіб, підданих стягненню.

Непоодинокі порушення законодавства виявлено у діяльності органів кримінально-виконавчої інспекції при виконанні постанов суду про накладення адміністративних стягнень у виді громадських робіт. Усупереч вимогам закону службовими особами інспекції не забезпечується належний контроль за повнотою і своєчасністю виконання зазначеного примусового заходу.

В окремих випадках правопорушники намагалися уникнути відповідальності завдяки підробленню службовими особами органів державної влади та місцевого самоврядування документів про нібито своєчасне і повне виконання ними накладених судом стягнень, які вони фактично не відбували.

Як засвідчили перевірки, причинами та умовами допущених порушень є не тільки неналежне виконання посадових обов’язків працівниками вищезазначених органів, але і суттєва неукомплектованість штату, низька правова підготовка, невідповідність вимогам законів України низки відомчих нормативно-правових актів та їх неузгодженість.

З метою усунення виявлених порушень, причин та умов, що їм сприяли, притягнення винних до відповідальності Міністру внутрішніх справ України та Голові Державної пенітенціарної служби України внесено вказівки.

Усього з початку року органами прокуратури у цій сфері розпочато понад 20 кримінальних проваджень, внесено понад 700 вказівок з вимогами усунути порушення закону, за результатами розгляду частини яких до відповідальності вже притягнуто майже 250 службових осіб.

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *