ЄС про “Брекзит”: жодних компромісів про свободу пересування

Лідери ЄС попередили Велику Британію про те, що вона повинна дотримуватися принципу вільного пересування, якщо хоче зберегти доступ до єдиного ринку після “брекзиту”.

Доступ Британії до єдиного ринку ЄС можливий лише за умови дотримання країною інших правил Євросоюзу, заявив голова Європейської ради Дональд Туск.

“Лідери (ЄС. – Ред.) дали сьогодні чітко зрозуміти, що доступ до єдиного ринку вимагає дотримання усіх чотирьох свобод, в тому числі свободи пересування”, – сказав пан Туск на прес-конференції, повідомляє агенція AFP.

“Не можна вибрати з меню лише ринок”, – додав він.

У середу в Брюсселі проходить другий день саміту ЄС, на якому відсутні представники Британії, що минулого тижня проголосувала за вихід з Євросоюзу. Самміт ЄС без Лондона відбувся вперше за 40 років. 27 лідерів країн ЄС зібралися у бельгійській столиці, аби обговорити майбутнє без Великої Британії. Пан Туск розповів, що буде ще одна зустріч лідерів ЄС 16 вересня у Братиславі щодо “брекзиту”.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель також підтвердила, що не буде жодних дискусій з Великою Британією, доки Лондон не активує 50 статтю про вихід з ЄС.

“Ми бажаємо, щоби це сталося якнайшвидше”, – сказала вона.

У вівторок прем’єр Великої Британії Девід Кемерон заявив, що Євросоюз, як і раніше прагне до “максимально близьких” відносин з Великої Британією.

Однак, за його словами, міграція залишається приводом для серйозного занепокоєння британських виборців. Вирішити цю проблему і при цьому отримати доступ до єдиного європейського ринку, сказав Кемерон, буде дуже складно.

Прем’єр Угорщини Віктор Орбан розповів, що пан Кемерон заявив лідерам ЄС у вівторок ввечері, що відсутність рішучого і ефективного методу вирішення ситуації з міграцією призвело до того, що британці проголосували за вихід з ЄС.

Схоже, що лідери ЄС після зустрічі у середу об’єдналися щодо того, що стосовно Великої Британії не буде “жодних нюансів”, як зазначив президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.

Тим часом перший міністр Шотландії Нікола Стерджен перебуває в Брюсселі, щоб обговорити стосунки її країни з ЄС після того, як Шотландія проголосувала за те, щоб залишитись.

Жан-Клод Юнкер, який має зустрітися з пані Стерджен, заявив, що Шотландія має право, щоб її почули, але ЄС не хоче втручатися у внутрішні справи Великої Британії.

Let’s block ads! (Why?)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *