Атаки в Стамбулі: загиблих уже 42

Кількість загиблих від нападів в аеропорту Стамбула зросла до 42.

Раніше повідомляли про 41 жертву, але, як повідомляє турецька державна агенція Anadolu, у середу ввечері померла одна з поранених.

Серед загиблих – 13 іноземців, зокрема українка.

Ще двоє громадян України перебувають у лікарні – за словами дипломатів, загрози їхньому життю та здоров’ю немає.

Третій українець, який мав легкі ушкодження, найближчим часом уже планує повернутися додому, повідомив Департамент консульської служби МЗС.

За даними слідства, у вівторок близько 21:50 за місцевим часом, троє озброєних людей під’їхали до аеропорту Стамбула на таксі. Вони відкрили вогонь, а потім, коли почала стріляти поліція, підірвали себе.

Середу в Туреччині оголосили національним днем трауру.

Відповідальність за напад поки ніхто на себе не взяв. Представники турецької влади припускають, що за ним може стояти “Ісламська держава”.

Директор ЦРУ Джон Бреннан також заявив, що інцидент “має ознаки” нападів угруповання. За його словами, він “буде здивований”, якщо ІД не планує подібних нападів на США.

Турецькі слідчі зараз вивчають дані камер відеоспостереження, записи на мобільних телефонах пасажирів, а також опитують свідків.

За словами Біналі Їдирлима, один із нападників підірвав себе ззовні терміналу, а двоє інших – всередині.

У середу польоти в аеропорту відновили, але частину рейсів скасували, а частина відбувалася із затримками.

Національність загиблих

  • 24 загиблих були громадянами Туреччини
  • П’ятеро – Саудівської Аравії
  • Двоє – Іраку
  • По одному – громадянами України, Ірану, Йорданії, Китаю, Тунісу, Узбекістану. Посол Палестини в Туреччині також заявили про загибель однієї палестинки.

Не подорожувати до і через Стамбул

МЗС України радить українським громадянам тимчасово утриматися від поїздок до Стамбула, а в разі транзитних подорожей через аеропорти Стамбула – перевіряти інформацію у авіаперевізників про наявність альтернативних маршрутів.

Крім того, українські дипломати рекомендують громадянам загалом бути пильними.

Варто обмежити час перебування у аеропортах, морських портах, вокзалах і вузлових зупинках громадського транспорту, менше відвідувати адмінбудівлі, торговельно-розважальні комплекси, кажуть дипломати.

У МЗС також нагадують про необхідність завжди мати з собою документи, стежити за новинами і дотримуватися вказівок місцевої влади.

Окрім Стамбула, міністерство також радить уникнути за можливості відвідин південних на південно-східних регіонів Туреччини і регіонів, що межують з Сирією та Іраком.

Інцидент виглядав як великий cкоординований напад, повідомляв кореспондент BBC Марк Лоуен із літака, який застряг на злітній смузі у Стамбулі.

За словами журналіста, аеропорт “Ататюрк” уже давно вважали вразливим об’єктом. На вході до терміналу є рентген-сканери, але перевірка автомобілів є обмеженою.

Минулого року аеропорт “Ататюрк” увійшов до трійки найбільших у Європі – після лондонського “Гітроу” та аеропорту Шарля де Голля у Парижі.

У 2015 році його послугами скористалися понад 61 мільйонів людей.

Let’s block ads! (Why?)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *