Джонсон раптово відмовився від змагань за місце Кемерона

Колишній мер Лондона Борис Джонсон оголосив, що він не висуватиме свою кандидатуру на посаду голови Консервативної партії та прем’єр-міністра Великої Британії.

“Порадившись з колегами і з урахуванням ситуації в парламенті, я дійшов висновку, що не можу бути цією людиною (лідером консерваторів. – Ред.)”, – сказав пан Джонсон.

За його словами, він не зможе бути лідером та об’єднати партію.

Рішення він оголосив журналістам за лічені хвилини до закінчення терміну висування кандидатур на пост голови Консервативної партії.

Консерватори мають більшість в парламенті. Переможець внутрішньопартійних виборів очолить і уряд Британії.

Бориса Джонсона, який вісім років був мером Лондона, довгий час вважали головним кандидатом у спадкоємці поки що чинного прем’єра Девіда Кемерона, причому незалежно від результатів референдуму 23 червня, на якому пан Джонсон підтримував вихід Британії з ЄС.

Його несподівана заява різко змінить внутрішньопартійні перегони серед торі.

Тереза Мей, Майкл Гоув та інші

Девід Камерон, який був лідером торі протягом 10 років і очолював країну з травня 2010 року, оголосив про свою майбутню відставку після референдуму, на якому перемогли прибічники “брекзиту”.

Пан Кемерон агітував за те, аби Британія залишалася у складі ЄС.

Про своє рішення змагатися за посаду очільника Консервативної партії, а отже і прем’єр-міністра, оголосили міністр внутрішніх справ країни Тереза Мей і міністр юстиції Майкл Гоув.

До цього очікувалося, що пан Гоув підтримуватиме Бориса Джонсона у боротьбі за очільництво в Консервативній партії. Проте, оголошуючи про намір самостійно балотуватися у лідери торі, міністр заявив, що “Борис не може забезпечити лідерства чи збудувати команду для завдань, що стоять перед ним”.

На посаду лідера торі також балотуватимуться міністр енергетики Британії Андреа Ледсом та екс-міністр оборони Ліам Фокс, що агітували за “брекзит”, а також відповідальний у британському уряді за працевлаштування та пенсії Стівен Кребб, який виступав проти виходу країни з ЄС.

Читайте більше:

“Картковий будиночок”

Раніше у пресу потрапив лист дружини Майкла Гоува, журналістки Сари Вайн, нібито випадково відправлений не за тією адресою, в якому вона інструктує чоловіка-міністра щодо поведінки з Борисом Джонсоном. Зокрема, радить йому домогтися твердих обіцянок щодо майбутньої посади в уряді.

До того у лідери торі відмовився висуватися міністр фінансів і соратник Девіда Кемерона Джордж Осборн.

“У порівнянні з цим усім “Картковий будиночок” – це просто телепузики”, – написав депутат-консерватор Найджел Еванс, маючи на увазі відомий серіал про інтриги у владі і програму ВВС для малюків.

Результати партійного голосування у Консервативній партії мають оприлюднити 9 вересня.

Let’s block ads! (Why?)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *