Генпрокуратура направила до суду обвинувальний акт стосовно п’ятьох працівників спецпідрозділу «Беркут»

Департаментом спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України спрямовано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно п’ятьох співробітників оперативної роти № 1 столичного спецпідрозділу міліції «Беркут» за ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 365, ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 384 КК України за перевищення влади та незаконне затримання 18 активістів громадського руху «Автомайдан» в ніч з 22 на 23 січня 2014 року на вулицях Щорса та Грушевського у місті Києві, що супроводжувалося застосуванням до них насильства та пошкодженням 11 їх автомобілів.

Вказаним особам інкримінуються також службові підроблення офіційних документів (рапортів) та надання завідомо неправдивих показань, поєднаних з обвинуваченням активістів у тяжких злочинах, на підставі яких їх було затримано, притягнуто до кримінальної відповідальності за нібито хуліганські дії та арештовано.

Нагадаємо, що стосовно командира оперативної роти № 1 спецпідрозділу «Беркут» за вчинення вказаних злочинів обвинувальний акт передано до суду ще в березні поточного року.

Щодо інших співучасників цих злочинів досудове розслідування триває, у тому числі восьмеро з них оголошено в розшук і судом надано дозвіл на їх затримання.

Довідково: ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 365 КК України – перевищення влади за попередньою змовою групою осіб, тобто умисне вчинення працівником правоохоронного органу дій, які виходять за межі наданих прав та повноважень, що супроводжувалося насильством, або погрозою застосування насильства, застосуванням зброї чи спеціальних засобів, або болісними і такими, що ображають особисту гідність потерпілого діями та спричинили тяжкі наслідки – карається позбавленням волі на строк від 7 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади на строк до 3 років.

 

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

     

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *