Нападниками у Стамбулі були громадяни Росії, Узбекистану і Киргизстану

Троє учасників нападу на аеропорт у Стамбулі були громадянами Росії, Узбекистану і Киргизстану, повідомляють турецькі ЗМІ з посиланням на місцеву владу.

Всі троє, за даними представників Анкари, були смертниками і підірвали себе під час нападу.

Деякі ЗМІ стверджують, що росіянин був вихідцем з Північного Кавказу, але офіційно ця інформація поки що не підтвердилася. У ЗМІ також фігурує ім’я Османа Вадінова, який нібито потрапив до Туреччини із сирійського міста Ракка, що контролюється радикальним угрупованням “Ісламська держава”.

Раніше турецька влада припускала, що за нападом стоїть “Ісламська держава”. Цю версію також підтримали американські спецслужби.

Одне турецьке видання показало зображення нібито цих трьох чоловіків у аеропорту, зроблене за лічені хвилини до нападу: усі троє одягнені у чорні жакети та тримають у руках сумки; двоє з них – у кепках, один усміхається.

Офіційної заяви щодо національності нападників від турецької влади поки що не було.

“Ознаки” ІД

За останніми даними, у аеропорту Стамбула загинули 43 людини, ще понад 230 зазнали поранень. Серед загиблих – 13 іноземців, зокрема, одна українка.

Ще двоє громадян України перебувають у лікарні, за словами дипломатів, загрози їхньому життю та здоров’ю немає. Третій українець, який мав легкі ушкодження, найближчим часом уже планує повернутися додому, повідомив Департамент консульської служби МЗС.

За даними слідства, у вівторок приблизно о 21:50 за місцевим часом, озброєні злоумисники під’їхали до аеропорту Стамбула на таксі. Як повідомляє турецька газета Haber Turk, один із нападників підірвав себе на вулиці перед входом до терміналу, інші відкрили вогонь поруч із пунктом огляду багажу.

Відповідальність за атаку на себе не взяв ніхто. Представники турецької влади кажуть, що за нападом може стояти “Ісламська держава”.

Директор ЦРУ Джон Бреннан також заявив, що інцидент “має ознаки” нападів угруповання. За його словами, він “буде здивований”, якщо ІД не планує подібних нападів на США.

Турецькі слідчі зараз вивчають дані камер відеоспостереження, записи на мобільних телефонах пасажирів, а також опитують свідків.

Рейди і підозрювані

Раніше у четвер турецькі ЗМІ повідомили, що під час рейдів у Стамбулі та Ізмірі затримали щонайменше 13 підозрюваних у причетності до нападу.

Один із турецький високопосадовців заявив у коментарі агентству AFP: “Раніше сьогодні поліція провела рейди у 16 місцях, де затримала 13 підозрюваних прибічників “ІД”, включно з трьома іноземцями”.

Затриманих підозрюють у причетності до фінансування, вербування і забезпечення так званої “Ісламської держави”.

Тим часом турецькі ЗМІ також повідомили, що турецькі сили безпеки убили на кордоні із Сирією двох ймовірних бойовиків ІД. За даними турецької поліції, вони планували напад у столиці країни Анкарі або іншому турецькому місті – Адані.

Let’s block ads! (Why?)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *