Огляд преси: Facebook показуватиме більше постів друзів

Іноземна преса пише про напади на стамбульський аеропорт, міркує про статус англійської мови в ЄС після “брекзиту” та повідомляє про нововведення у Facebook.

“Небезпечний шлях” Туреччини

Туреччина залишається на небезпечному шляху, пише у редакційній статті Independent.

Її національній безпеці загрожує “тероризм і сепаратизм”, а демократичному та ліберальному суспільству – “дедалі більш авторитарна влада”. Напади завдали удару по туристичній галузі.

Нам всім варто боятися майбутнього, яке чекає на ТуреччинуIndependent

Крім того, Анкара, яка і так не мала порозуміння з курдами, що живуть на її території, зараз показує ще менше охоти його досягнути.

“Тож цикл терору і репресій триває, додаючи непотрібний тягар до боротьби Туреччини з “ІД” (угрупованням “Ісламська держава”. – Ред.), – пише видання і додає, що попри статус регіональної військової супер-сили, армія Туреччини недостатньо готова до “асиметричної війни”, яку веде “ІД”.

“Туреччина у небезпеці, бо її влада лише ускладнює становище багатьма способами. Нам всім варто боятися майбутнього, яке чекає на Туреччину”, – підсумовує Independent.

“Повільний прогрес” у боротьбі з “ІД”

Останні атаки в Стамбулі, від яких загинули щонайменше 42 людини і кількасот були поранені, свідчать про те, що здатність “ІД” нападати на стратегічні міжнародні об’єкти зросла, пише Washington Post.

І це попри втрати угрупованням територій, військові операції в Іраку та Сирії, а також посилені заходи безпеки в міжнародних аеропортах після подібних атак у Брюсселі.

Попри те, що “ІД” досі не взяло відповідальності за події у стамбульському аеропорті Ататюрка, газета погоджується із заявою турецької влади про те, що напади мають ознаки “кампанії з поширення хаосу” у великих містах, яку веде “ІД”.

Напади свідчать про те, що рівень загрози з боку угруповання не знизився ані з огляду на відвоювання іракської Фалуджі, ані вбивства одного з командувачів “ІД”.

“Прогрес на шляху до мети і досі надто повільний, особливо, коли йдеться про політичні домовленості”, – зазначає видання.

Новий статус англійської у ЄС?

Над тим, чи загрожує “брекзит” статусу англійської мови в ЄС, міркує оглядач Financial Times Майкл Скепінкер.

Автор переконаний, що європейські політики не перестануть спілкуватися англійською, але мова матиме інший статус.

“В установах ЄС данець не почне розмовляти чи листуватися з поляком будь-якою іншою мовою, окрім англійської, незважаючи на офіційну політику”, – пише оглядач і попереджає, що якщо німецькій або французькій мовам нададуть офіційного статусу в ЄС, кількість заяв на прийом на роботу до цих європейських установ різко впаде.

Скепінкер також зазначає, що сама англійська, якою спілкуються європейські політики відрізняється від британського зразка, і в ній існує близько 100 слів, які політики вживають неправильно.

“За роки європейські інституції напрацювали словник, який відрізняється від будь-якої з визнаних форм англійської”, – цитує автор звіт Європейського суду аудиторів.

Тож у близькому майбутньому, з огляду на “брекзит”, англійську, якою розмовляють у ЄС, може витіснити лінгва франка – мова спілкування для людей різних національностей або спрощена версія базової мови.

Facebook: більше новин від друзів

Віднині користувачі Facebook бачитимуть у стрічці більше новин від друзів і родини. Про це компанія попередила напередодні, повідомляє International New York Times.

Налаштування соцмережі змінять так, що користувач бачитиме насамперед оновлення сторінок друзів.

Єдиним побічним ефектом у компанії називають те, що контент ЗМІ та інших видань не буде настільки помітний, як зараз, що позначиться на їхньому трафіку.

Медіа-аналітики не здивовані таким кроком.

“Врешті-решт, Facebook – місце, де люди хочуть ділитися речами, які важливі для них, незалежно від того, це новина від ЗМІ чи фото перших кроків їхніх дітей”, – цитує видання представницю Vox Media Мелісу Бел.

Минулого року Facebook вже робив заяву про переналаштування стрічки новин на вимогу користувачів соцмережі. Цього разу компанія чітко дала зрозуміти, що бажання аудиторії бачити більше оновлень від своїх рідних та близьких є для неї “цінністю”, підсумовує видання.

Тетяна Кирилюк, Служба моніторингу ВВС.

Let’s block ads! (Why?)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *