Організація медичної підтримки учасників АТО – обов’язок влади

Сьогодні засідання колегії Донецької облдержадміністрації було присвячене розгляду питання про організацію та якість надання медичної допомоги учасникам бойових дій, ветеранам війни та забезпечення їх пільгами згідно з чинним законодавством.

Як повідомив заступник директора департаменту охорони здоров’я Донецької ОДА Володимир Колесник, в області на обліку перебувають 3876 учасників Антитерористичної операції, але лише 258 з них обліковані в медичних закладах.

За його словами, для широкого інформування даної категорії хворих щодо їхніх прав у лікувально-профілактичних закладах поширюються довідкові матеріали. Діє телефонна «гаряча лінія» на випадок непорозуміння або виникнення проблем щодо медичного забезпечення.

Станом на 1 червня в Донецькій області на обліку перебувають 48 тисяч 276 ветеранів війни та учасників бойових дій. Для них в Святогірську за кошти обласного бюджету діє «Обласний госпіталь для ветеранів війни», в якому облаштовані 180 ліжок. Щорічно там оздоровлюються 3,4 тисячі ветеранів.

Для стаціонарного лікування в закладах охорони здоров’я області функціонують 205 «ветеранських палат». Торік у них отримали медичну допомогу 5 тисяч ветеранів. За словами Володимира Колесника, у І кварталі 2016 року на утримання місць у лікарнях для цієї пільгової категорії витрачено 2 млн. гривень.

«Фінансове забезпечення «ветеранського ліжка» майже в 2,5 рази нижче за нормативи, затверджені Кабінетом Міністрів. Не вистачає грошей і на пільгове забезпечення громадян ліками», – повідомив заступник директора департаменту охорони здоров’я.

Очільник Донецької ОДА Павло Жебрівський наголосив, що кожен голова міста, району або села повинен знати особисто не лише ветеранів війни, а й усіх учасників АТО, які проживають на даній території.

«В першу чергу ми повинні забезпечити їм лікування і соціально-психологічну адаптацію. В області діє шпиталь, де можна отримати повний курс допомоги. В усіх лікарнях треба визначити психологів, які допомагатимуть колишнім воїнам адаптувалися до життя», – наголосив він.

Управління інформаційної політики та з питань преси облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *