Демократія плюс сосиски: в Австралії проходять вибори

По всій Австралії шкварчать сосиски: в країні проходять федеральні вибори, і, за традицією, на багатьох виборчих дільницях розпалюють барбекю.

Дільниці зазвичай розташовують у школах, церквах і громадських центрах.

Ці інституції користаються із високої явки і продають сосиски, тістечка і каву в благодійних цілях. Ці заходи мають спеціальну назву: sausage sizzles – “шкварчання ковбасок”.

Прем’єр-міністр і лідер опозиції у суботу потрапили у суперечливі ситуації, пов’язані із сосисками.

Конфуз

Опозиційний лідер Білл Шортен помилився, почавши їсти булочку збоку, а не з кінця.

Ця незвична техніка викликала осуд в соцмережах, один жартівник навіть назвав це “політичним дном”.

Прем’єр-міністр Малкольм Тернбулл, тим часом, взагалі вирішив не мати справи із сосисками, коли віддавав свій голос у Сіднеї – можливо, намагаючись таким чином уникнути незграбних фото.

Традиція барбекю під час виборів настільки популярна, що в країні з’явилися два веб-сайти із переліками дільниць, на яких продаватимуть сосиски та тістечка.

У Twitter набув популярності хештег #democracysausage.

Грант Кестнер із Брісбена, голова сайту Election Sausage Sizzles, розповів, що його дані використовують Google і Twitter, щоб поінформувати голодних виборців про те, де можна перекусити.

“Виборча комісія Австралії виклала в мережу дані про всі виборчі дільниці… і я просто даю змогу їхнім представникам зареєструватися на сайті і додати свій опис”, – розповідає він.

“Після минулих виборів у 2013 році про нас багато розповідали у ЗМІ, тому тепер я не витрачаю на пошуки багато часу”, – додає пан Кестнер.

За даними сайту Election Sausage Sizzles, сосиски і тістечка продають на 1992 дільницях по всій Австралії – це трохи менше третини від їх загального числа.

Очікування від виборів

В результаті виборів мають сформувати новий уряд.

Але експерти передбачають, що чинна консервативна коаліція, швидше за все, збереже владу в своїх руках, хоча і може втратити кілька місць у парламенті.

Утім, лідер лейбористів Білл Шортен наполягає, що вирішено ще не все.

Основними темами передвиборчої кампанії стали питання економіки, охорони здоров’я, імміграції та одностатевих шлюбів.

Тернбулл обіцяє австралійцям скоротити податки для найманих робітників і дрібного бізнесу, Шортен – насамперед легалізувати одностатеві шлюби.

Однак сюрприз можуть піднести менші партії, наприклад “зелені” чи крайньо праві.

Let’s block ads! (Why?)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *