Ердоган запропонував надавати громадянство біженцям з Сирії

Влада Туреччини готова надати можливість сирійським біженцям, які проживають в країні, отримати турецьке громадянство, повідомив президент країни Реджеп Ердоган.

“Сьогодні у мене є хороші новини для наших братів і сестер, що перебувають тут. Серед них є бажаючі отримати громадянство Турецької республіки. Наше міністерство внутрішніх справ працює в цьому напрямку. Туреччина – і ваш дім теж”, – заявив Ердоган під час виступу в місті Кіліс, що межує з Сирією, на південному сході Туреччини.

У місті, куди турецький лідер прибув з візитом напередодні, сирійські біженці за чисельністю перевершують місцеве населення.

Про те, як буде працювати програма, влада країни має намір оголосити найближчим часом.

Як зазначає Financial Times, заяви Ердогана викликають питання в контексті міграційної угоди з ЄС, в рамках якої Анкара погодилася зупинити потоки біженців, які нелегально потрапляють на територію ЄС через Туреччину в обмін на ряд поступок з боку Брюсселя, включаючи скасування візового режиму для турецьких громадян.

Наміри Ердогана будуть суперечливо сприйняті і політичними опонентами турецького президента, і громадянами країни, додає FT. Слова президента вже викликали запеклі дебати в соціальних мережах: багато турків вважають, що надання громадянства біженцям – не найкраща ідея.

Раніше Анкара відмовлялася надавати статус біженця сирійцям, які були змушені залишити країну і перейти до Туреччини, називаючи їх “гостями”. Лише невелика група біженців отримала дозволи на роботу і посвідку на проживання.

При цьому для багатьох простих турків політика відкритих дверей спочатку була предметом гордості, проте у процесі збільшення кількості мігрантів невдоволення росло: місцеві жителі почали говорити про можливі проблеми з розподілом державних ресурсів і конкуренції за робочі місця.

В даний час на території Туреччини проживає близько 2,7 млн біженців з Сирії і 300 тис. з Іраку. ООН назвала ситуацію з сирійськими біженцями найбільшою міграційною кризою за останні десятиліття.

З початку сирійського конфлікту в 2011 році, за даними ООН, загинули 250 тисяч людей і більше 10 млн були змушені залишити свої домівки. Конфлікт змусив понад 4 млн людей (шоста частина населення Сирії) шукати притулку в інших країнах.

Let’s block ads! (Why?)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *